SERUAN SEMPENA 27 REJAB

masjid-negara8 JULAI : Kuala Lumpur, Hizbut Tahrir Malaysia, cawangan Kuala Lumpur sekali lagi menganjurkan seruan sesudah solat Jumaat di perkarangan masjid utama di Lembah Kelang, iaitu Masjid Wilayah, Masjid Negara dan Masjid Negeri Selangor. Seruan kali ini berkisar tentang perisitwa penting yang berlaku di dalam bulan Rejab, yang amat penting dalam lintasan sejarah Islam. Pertama adalah peristiwa Israk Mikraj, yang berlaku pada 27 Rejab serta difardukan solat lima waktu sehari semalam kepada umat Islam. Peristiwa yang kedua adalah berkenaan dengan kejatuhan Khilafah pada 28 Rejab, yang telah menjadikan dunia hari ini kucar-kacir, terutamanya di dunia Islam. Perkara yang ketiga adalah berkenaan kedudukan Palestin, kawasan yang diberkati oleh Allah dan bumi Israk Mikraj yang ditawan oleh Yahudi laknatullah. Oleh kerana khilafah digulingkan dan akibat kelalaian umat Islam, bumi yang berkat ini telah dirampas oleh pihak Yahudi.
Di Masjid Wilayah, Ustaz Omar Hussein adalah pembuka bicara dan seruan disampaikan oleh Ustaz Firdaus, manakala di Masjid Negara, muqaddimah seruan disampaikan oleh Ustaz Mohd dengan seruannya disampaikan oleh Ustaz Abdul Rahman. Di Masjid Negeri Selangor pula seruan dikumandangkan oleh Ustaz Isa Abddullah. Dianggarkan lebih 500 orang khusyuk mendengar seruan di Masjid Negeri.

Di akhir seruan pihak HTM mengajak kaum Muslimin bergerak untuk meneggakkan Khilafah kerana Khilafah bukannya perjuangan eksklusif  HTM, tetapi ia adalah perjuangan bersama umat kerana ianya adalah kewajipan yang tertaklif ke atas umat berasaskan pendapat jumhur ulama.

Sekian wassalam

masjid-negara-01

alt

alt

alt

Masjid Negara, KL