Ada apa pada laporan polis?

Laporan polis terhadap Karpal Singh

IPOH 5 Mei – Pemuda UMNO Perak hari ini membuat laporan polis terhadap kenyataan Ahli Parlimen Bukit Gelugor, Karpal Singh (gambar) bahawa Sultan Perak tidak mempunyai kuasa untuk menukar Pengarah Jabatan Agama Islam Perak (JAIP), Datuk Jamry Sury.

Ketua Pemuda UMNO Perak, Zainol Fadzi Paharudin berkata, beliau membuat laporan itu supaya polis menyiasat dan meminta pemimpin DAP itu tidak lagi mengeluarkan kenyataan berbau hasutan itu. ”Kita

meminta polis menyiasat Karpal Singh di bawah Akta Hasutan 1948 kerana kenyataan itu telah meresahkan rakyat Perak, khususnya berhubung dengan kuasa Sultan Perak itu,” katanya kepada pemberita selepas membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah Ipoh di sini hari ini.

Sebuah akhbar berbahasa Inggeris hari ini melaporkan Sultan Perak tidak mempunyai kuasa terhadap penukaran Pengarah JAIP, Datuk Jamry Sury. Karpal dilaporkan berkata, Sultan Perak tidak boleh berkata apa-apa terhadap keputusan yang dibuat oleh kerajaan negeri dan mengikut undang-undang, istana tidak boleh melantik kembali Jamry Sury ke jawatannya.

Selasa lalu, Sultan Perak, Sultan Azlan menitahkan agar ditarik balik arahan pertukaran serta-merta Pengarah JAIP, Datuk Jamry Sury oleh Menteri Besar Perak, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin. Istana Perak menyifatkan perbuatan Mohammad Nizar menukar Jamry pada hari Selasa lalu, telah membelakangkan kedudukan Sultan Perak sebagai Ketua Agama Islam dan Raja Muda Perak selaku Yang Dipertua Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perak (MAIAMP).

Zainol berkata, kenyataan yang dikeluarkan oleh Karpal Singh itu menimbulkan satu polemik serta keresahan dalam kalangan rakyat atas bidang kuasa raja ke atas agama dan istiadat Melayu di negeri ini. Katanya, ia sekali gus menjejaskan kepercayaan atas hujah tersebut. ”Oleh itu, polis perlu menyiasat atas kenyataan ini kerana ia telah menghasut kerana ia boleh menjejaskan di atas kuasa sultan terhadap agama Islam dan adat istiadat Melayu di negeri ini,” katanya.

Sumber: Utusan Malaysia

Ulasan :

Sejak kebelakangan ini, setiap kali ada tindakan politik yang tidak dipersetujui pihak pembangkang, atau sebaliknya, maka laporan polislah yang menjadi sandaran. Isu laporan polis kini sudah menjadi suatu yang memuakkan. Pelbagai alasan diutarakan – ISA, hasutan….namun, jarang pula kita temui laporan polis dibuat atas alasan yang lebih konkrit, seperti melaporkan suatu tindakan atau perbuatan atau polisi yang bercanggah dengan syariat Islam.

Bukankah suatu yang wajar sekiranya laporan polis dibuat ke atas tindakan Perdana Menteri yang bercanggah dengan Islam kerana menjenamakan Islam dengan Islam Hadhari – ‘rebranding’ yang bukan sahaja menjatuhkan martabat Islam bahkan menciptakan keresahan umat Islam di Malaysia. Mungkin laporan polis juga boleh dibuat terhadap pemerintah yang sekular kerana menghalang penerapan Islam di Malaysia. Mungkin juga laporan polis boleh dibuat terhadap mana-mana pihak yang menghalang usaha dakwah dan penerapan Islam. Malah mungkin parti Islam di Malaysia boleh membuat laporan polis terhadap BN kerana menghalang berdirinya Negara Islam di Malaysia dan penerapan hukum-hakam Islam di Malaysia…Namun, apa yang dibuat adalah laporan polis atas alasan-alasan yang hanya bersandarkan dendam kesumat bermotifkan politik kapitalis yang busuk.

Hakikatnya, politik dalam Islam adalah menjaga urusan umat dengan menerapkan hukum-hakam Islam, bukannya mempolemikkan isu untuk merendahkan parti lawan. Kalau itulah budaya pemimpin di Malaysia, tidak hairanlah jika insiden sarkas seperti yang berlaku tempoh hari akan terus berulang!