Ancaman pembunuhan beramai-ramai Muslim Rohingya – Sampai bila pemimpin dunia Islam ingin terus menuai sumbangan?

Kira-kira 800,000 orang warga Muslim Rohingya di Myanmar kini berkemungkinan akan berhadapan dengan pembersihan etnik menjelang bancian penduduk Myanmar pada 30 Mac sehingga 10 April depan, lapor akhbar Burma Times yang memetik daripada sebuah sumber dalaman kerajaan Myanmar.

Operasi ketenteraan yang diketuai oleh Presiden, Thein Sein, akan mensasarkan penduduk Muslim Rohingya yang majoritinya menetap di wilayah Rakhine yang terletak di sebelah barat negara tersebut. Menurut sumber itu lagi, pihak pentadbiran kerajaan yang berpusat di Naypyidaw turut mengeluarkan arahan penahanan semua lelaki dewasa dan kanak-kanak Muslim Rohingya yang berusia bawah 10 tahun [Utusan Malaysia 24/01/14].

Jika benar berita ini, maka dunia sekali lagi akan digemparkan dengan pembunuhan beramai-ramai ke atas kaum Muslimin oleh puak kuffar, satu tragedi yang tidak sanggup untuk kita saksikan. Dengan pembunuhan yang sedia ada pun kita sudah tidak sanggup mendengarnya, apatah lagi jika puluhan ribu yang akan dibunuh seperti haiwan! La haula wa la quwwata illa billah..

Sesungguhnya kaum Muslimin Rohingya sudah lama berada dalam keadaan yang amat tertekan lagi lemah tidak bermaya. Mereka langsung tidak ada kekuatan untuk menghadapi pasukan tentera dan kaum ekstremis Buddha Myanmar. Kita juga sebagai individu Muslim tidak terdaya untuk menyelamatkan mereka dalam keadaan ini. Di manakah pemimpin kaum Muslimin? Di manakah tentera kaum Muslimin? Ya Allah, sungguh mereka telah mengkhianati amanah mereka! Sungguh mereka telah mengkhianatiMu ya Allah! Sungguh mereka telah mengkhianati RasulMu dan kaum Mukminin? Mereka membiarkan darah kaum Muslimin tertumpah tanpa sebarang pembelaan. Sedangkan kaum Muslimin itu adalah saudara seakidah mereka yang wajib mereka jaga kehormatan dan darah mereka. Ibnu Majah meriwayatkan daripada Abdullah Ibn Umar r.a. yang berkata,

Aku melihat Rasulullah SAW tawaf mengelilingi Kaabah dan baginda bersabda, ‘Alangkah indahnya kamu, alangkah harumnya aromamu dan alangkah agungnya kehormatanmu! Demi Zat yang jiwa Muhammad ada di genggamanNya, sungguh kehormatan seorang Mukmin itu lebih agung di sisi Allah dari kehormatanmu, begitu juga dengan harta dan darahnya dan kami tidak berprasangka kepadanya kecuali dengan baik.

Dengan tidak mempedulikan dan tidak melakukan apa-apa pembelaan, maka sesungguhnya para pemimpin dan tentera Muslim telah turut “menyumbang” kepada pembunuhan yang berlaku ke atas kaum Muslimin Rohingya!!!

Hizbut Tahrir tidak pernah putus menyeru kepada tentera dan para pemimpin agar menghantar bantuan ketenteraan bagi menyelamatkan saudara-saudara kita di seluruh dunia yang sedang ditindas dan dibunuh oleh puak kuffar. Namun hingga kini nampaknya para pemimpin dan tentera masih tidak bergerak, walau sedikit!

Dalam masa yang sama, Hizbut Tahrir bergerak untuk menegakkan kembali Negara Khilafah yang Insya Allah apabila ia tertegak sedikit masa lagi, maka Khalifah sudah pasti akan mengerahkan ketumbukan tentera bagi membebaskan keseluruhan Muslim yang sedang menderita di Myanmar mahupun di belahan dunia lainnya.

Buat masa ini, doa kita panjatkan kepada Allah SWT agar memberikan kekuatan dan kesabaran kepada saudara-saudara kita yang sedang ditimpa musibah besar ini dan doa juga kita panjatkan kepada Allah agar menghapuskan musuh-musuhNya dengan cara yang dikehendakiNya.