HANYA ISLAM JALAN PENYELESAIAN!

altKUALA LUMPUR 29 Nov. – UMNO adalah jawapan kepada penyelesaian segala keresahan orang Melayu akan kemungkinan kuasa politik mereka kekal jika pembangkang secara berterusan menyerang institusi-institusi Melayu.

Menegaskan komitmen itu, Timbalan Presiden UMNO, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, UMNO telah bangkit daripada rempuhan tsunami 2008.

Berikutan itu, kata beliau, parti yang menjadi tonggak Barisan Nasional (BN) itu tidak pernah menyerah kalah kepada tujahan kuasa politik pembangkang yang ingin merobek segenap sudut perjuangan dalam membela orang Melayu. “Inilah komitmen UMNO.

Kita mengambil pendekatan seimbang dan bijaksana supaya umat Melayu diperkasa dan Islam dimartabat. Ini jugalah tekad politik UMNO dalam memastikan umat Melayu semakin maju dan berwibawa dalam segala bidang dan lapangan. “Namun sebagai parti tunjang di dalam Barisan Nasional, UMNO telah membuktikan komitmen mensejahterakan rakyat merentasi batas kaum. Dengan konsep perkongsian kuasa, UMNO telah membuktikan keikhlasannya memimpin dalam kepelbagaian bangsa,” kata beliau. Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan serentak Persidangan Perwakilan Wanita, Pemuda dan Puteri UMNO 2011 di Pusat Dagangan Dunia Putra di sini malam ini.

Muhyiddin berkata, ketika umat Melayu resah memikirkan apakah ada pembelaan terhadap mereka dalam sektor ekonomi, kerajaan BN tanpa rasa apologetik telah menubuhkan Majlis Tertinggi Agenda Bumiputera (MTAB) yang dipengerusikan sendiri oleh Presiden selaku Perdana Menteri. “MTAB bertanggungjawab untuk memastikan penyertaan orang Melayu dan bumiputera dalam sektor ekonomi terus diperkasa. “Lantaran itu, Unit Peneraju Agenda Bumiputera (Teraju) juga ditubuhkan untuk menyelaraskan penyertaan bumiputera dalam sektor ekonomi yang semakin kompetitif,” katanya. Terkini, kata beliau, Perdana Menteri telah melancarkan Program Transformasi Ekonomi Bumiputera dengan memberi tumpuan kepada tiga fokus strategik. “Iaitu pengukuhan pendidikan serta pembinaan keupayaan bumiputera, pembaharuan instrumen dasar dan rasionalisasi sistem penyampaian dan penumpuan kepada pemerolehan, penciptaan dan pembangunan perniagaan berskala besar,” katanya. Kata Muhyiddin, begitu juga ketika orang Melayu resah memikirkan sama ada pendidikan anak-anak mereka akan terus terbela, pemimpin UMNO tegas mempertahankan hak pelajar Melayu dan bumiputera yang berkelayakan untuk mendapatkan biasiswa dan lain-lain bantuan pendidikan daripada kerajaan.

Terbaru, kita telah menubuhkan Yayasan Peneraju Pendidikan Bumiputera untuk membantu anak-anak bumiputera mendapatkan pembiayaan pendidikan. “Dengan dana sebanyak RM500 juta, kita mensasarkan 12,000 pelajar Melayu dan bumiputera akan menerima manfaat dalam tempoh lima tahun akan datang,” kata beliau. UMNO juga, kata Muhyiddin, akan terus mempertahankan institusi-institusi agama dari terus dipersenda dan diperleceh. “Kedudukan raja sebagai Ketua Agama akan dijunjung. Kewibawaan institusi mahkamah syariah, agensi penguat kuasa agama dan undang-undang Islam akan terus dibela. “Pendidikan Islam akan diperkasakan lagi. Kerajaan Pusat komited untuk membantu sekolah-sekolah agama rakyat dan sekolah agama negeri dari segi pembangunan infrastruktur, kurikulum, latihan guru dan sebagainya,” katanya.
Kata beliau, bantuan akan diberikan kepada semua sekolah agama melangkaui batas ideologi politik. “Ini adalah keikhlasan UMNO untuk memastikan pendidikan Islam terus bermartabat di negara kita,” katanya.

Sumber : Utusan malaysia 30/11/2011


MEMBELI JIWA RAKYAT DENGAN NIKMAT DUNIA YANG SEDIKIT
UMNO mendakwa mereka mempunyai penyelesaian kepada masalah orang-orang Melayu. Persoalannya adalah : Mengapa mereka masih menurut jejak langkah orang-orang yang gagal? Tun Mahathir pernah berusaha  dengan pelbagai rancangan dan gagasan untuk orang Melayu tetapi ternyata gagal, Pak Lah dengan konsep Islam Hadharinya juga gagal, kini adakah Najib akan turut gagal? Persoalannya lagi: Adakah UMNO menggunakan Al Quran dan As Sunnah di dalam menyelesaikan setiap permasalahan yang dihadapi oleh rakyat khususnya orang-orang Melayu? Yang jelas, jika penyelesaian daripada UMNO itu bukannya diasaskan kepada Al-Quran dan As-Sunnah maka ia amat bertentangan dengan perintah  Allah SWT yang menyatakan bahawa Islam sudah pun mempunyai penyelesaian bagi segala urusan kehidupan manusia. FirmanNya:

“Hari ini telah aku sempurnakan untuk kamu agama kamu, dan telah aku cukupkan untuk kamu nikmat-ku, serta aku redhai Islam sebagai agama kamu
[TMQ  Al Maidah : 3]

Sekiranya UMNO menawarkan penyelesaian yang bukan dari Islam,  sedangkan dari pemahaman ayat di atas, kita tidak boleh mengambil selain daripada Islam sebagai penyelesaian dalam segenap aspek masalah kehidupan, maka dari perspektif Islam, UMNO pasti akan gagal sekali lagi.