Masuk Islam dan wajib berjuang

30,000 saudara baru di S’wak tidak pernah diabaikan

KUCHING: Majlis Islam Sarawak akan terus membimbing dan membantu 30,000 saudara baru di negeri ini agar mereka lebih memahami serta menghayati ajaran Islam yang sebenar, kata Menteri Muda Hal Ehwal Islam Datuk Daud Abdul Rahman.

“Sarawak merupakan sebuah negeri yang mempunyai masyarakat berbilang kaum, Islam bukan sahaja untuk masyarakat Melayu, malah juga untuk masyarakat lain dan sebab itulah golongan saudara baru ini sentiasa kita bantu,” katanya.

Walaupun Islam merupakan agama rasmi negara ini, namun masyarakat bumiputera bukan Islam tidak pernah dipaksa untuk memeluk agama Islam sebaliknya akan diberikan penerangan tentang istimewanya menjadi seorang Islam, katanya kepada pemberita selepas melawat projek pembinaan Pusat Islam Sarawak bernilai RM13 juta di sini hari ini.

Daud berkata banyak kemudahan seperti Pusat Islam yang menyediakan lebih banyak bahan rujukan Islam disediakan untuk masyarakat Islam di Sarawak sejajar dengan kehendak semasa.

Mengenai pembinaan Pusat Islam yang dijangka siap Jun ini,  Daud berkata reka bentuknya unik kerana menggabungkan elemen seni reka Melayu, Cina, Iban dan Bidayuh yang menggambarkan Islam adalah untuk semua kaum.

Pusat yang lengkap dengan kemudahan asrama, auditorium, pusat sumber, pejabat, surau dan pejabat pentadbiran dijangka dirasmikan oleh Ketua Menteri Tan Sri Abdul Taib Mahmud pada 17 Ogos ini dan serentak dengan mesyuarat Kongres Islam Malaysia Timur yang dijadual diadakan di pusat itu. BERNAMA
 
Sumber: http://mstar.com.my/cms/content.jsp?id=com.tms.cms.article.Article_995c0f5c-c0a85062-e11a8700-38793650

Ulasan:

 
Kita sememangnya patut gembira apabila mendengar 30,000 masuk Islam. Ini bukanlah satu suatu angka yang sedikit. Jika dikumpulkan dalam stadium merdeka, mungkin hampir penuh. Namun persoalannya, apakah Majlis Islam Sarawak akan membawa mereka ke jalan Islam yang sebenar atau sekadar menjadi Islam pada ‘nama’? Apakah  Majlis Islam Sarawak akan membawa mereka ke dalam Islam sehingga mereka akan menjadi pejuang Islam dan sanggup mati untuk Islam, sebagaimana Rasulullah mengislamkan para sahabat dahulu dan mereka (para sahabat) menjadi pejuang Islam yang hebat dan sanggup mati untuk Islam?
 
Realiti pada hari ini berbicara kepada kita bahawa, walaupun terdapat sejumlah 1.5 billion umat Islam di seluruh dunia, namun, umat Islam masih tetap belum terkebelakang kerana berada di dalam terpecah berdasarkan kaum (assabiyyah) dan tempat (watahniyyah) masing-masing. Hal ini tidak lain kerana umat Islam masih belum kepada Islam dengan cara yang benar dan menyeluruh. Sebahagian besar umat Islam masih mengambil Islam secara partial (juz’iy) terutama dalam soal peribadatan (ritual) dan meninggalkan bahagian yang lain seperti politik, muamalat, hudud, qisas, jihad dan sebagainya. Akibat dari penerapan Islam secara partial inilah, maka kesempurnaan, keunikan, keindahan, keteguhan Islam itu tidak terzahir dalam kehidupan kaum Muslimin, malah mereka menjadi hina. Firman Allah,

“…Apakah kamu hanya beriman kepada sebahagian (dari isi) Kitab dan kufur akan sebahagian yang lain? Maka tiadalah balasan bagi orang yang berbuat demikian itu dari antara kamu, selain dari kehinaan ketika hidup di dunia, dan pada hari kiamat mereka akan dikembalikan kepada azab seksa yang amat berat. dan (ingatlah), Allah tidak sekali-kali lalai akan apa yang kamu lakukan.” [TMQ al-Baqarah (2):85]

Inilah yang sepatutnya dilihat oleh badan-badan Islam di seluruh Malaysia khususnya dan di seluruh dunia amnya. Mengambil Islam wajiblah secara kaffah dan bukannya dalam hal ibadat sahaja. Memasukkan orang ke dalam Islam adalah perbuatan yang amat mulia, namun ia tidak harus berhenti di situ. Muallaf itu mestilah diberi didikan Islam sebagaimana Rasulullah mendidik para sahabat dahulu. Mereka mesti dididik dengan ilmu Islam kesemuanya, bukan hanya masalah ibadat sahaja. Walaupun proses ini memakan masa, namun ia mestilah dilakukan dengan bersungguh-sungguh. Bermula dari mengucap syahadah, mereka lalu mengambil Islam sebagai agama yang wajib ‘diperjuangkan’ dan mereka memperjuangkannya dengan darah dan harta mereka sehinggalah mereka berjaya mendirikan Daulah Islam di Madinah. Bukan berhenti di situ, mereka seterusnya berjaya menguasai dan memimpin dunia. Ingatlah! Inilah cara Islam yang benar dan hanya dengan cara ini sahajalah seseorang itu akan berpegang dengan Islam sebagaimana yang dipegang oleh para sahabat dahulu dan akan meraih kemenangan.