Seminar 3 Mac 1924 – Khilafah : “Kefardhuan Yang Dilalaikan”

 
Bangi, 29hb Mac 2009 : Ikatan Intelektual Nusantara [IKIN] dengan kerjasama Hizbut Tahrir Malaysia [HTM} telah menganjurkan satu seminar 3 Mac 1924 yang bertemakan, Khilafah : Kefardhuan yang dilalaikan. Seminar ini merupakan sebahagian daripada siri- siri seminar yang dianjurkan oleh HTM di beberapa negeri di Malaysia.Diantara tujuan penganjuran seminar ini adalah untuk menjelaskan kepada umat apakah itu khilafah dan kefardhuan ke atas mereka untuk mengembalikannya setelah lebih dari 85 tahun umat Islam hidup tanpa khilafah. Selain itu seminar ini juga bertujuan untuk memperingati peristiwa hitam dalam lipatan sejarah umat Islam pada 3 Mac 1924, dimana daulah Islam yang telah menaungi, menjaga dan melindungi umat Islam khususnya dan manusia amnya selama lebih dari 1300 tahun sejak didirikan oleh Rasulullah di Madinah.
Seminar yang diadakan di dewan Cempaka PKNS, Bandar Baru Bangi ini telah dihadiri sekitar 300 orang sejak pukul 8.30 pagi dan selesai pada pukul 1.30 tengahari.

Pada seminar ini dua pembicara dari Hizbut tharir Malaysia [HTM] telah dijemput dimana pembicara pertama ialah Ust Luqman Hakim membentangkan tajuk, Khilafah : Kefardhuan yang dilalaikan dan pembicara kedua adalah Ust Ahmad Mustafa yang menyampaikan tajuk, Thariqah/Metode mengembalikan Khilafah. Antara aktiviti-aktiviti lain yang disediakan oleh phiak penganjur adalah tayangan multimedia yang memaparkan sejarah umat Islam, konspirasi musuh-musuh Islam menjatuhkan Khilafah/Islam, kesengsaraan umat yang hidup tanpa Khilafah dan seruan kebangkitan mengembalikan khilafah.

Pameran khas sempena 3 Mac 1924 iaitu Mengenal Khilafah, Sistem pemerintahan Islam dan Mengenal Hizbut tahrir : Sebuah parti politik Islam Sedunia dan bahan-bahan terbitan Hizbut Tahrir Malaysia, disamping pameran muslimah HTM. Dikesempatan ini pihak penganjur ingin merakamkan jutaan terim kasih kepada semua yang terlibat di dalam menjayakan seminar ini dan semoga ia akan memberi manfaat dan kesedaran yang membekas kepada umat Islam di dalam menuju kebangkitan sebenar. InsyaAllah.