Theresa May, Kamu Tidak Diundang Ke Jordan!!

Pada Khamis 30 November 2017, Theresa May, Perdana Menteri Britain telah melawat Jordan bersempena dengan rangka lawatannya ke rantau Asia Barat. Di rantau Asia Barat, konflik di antara penjajah-penjajah masih lagi jelas, dan ini adalah salah satu usaha Britain untuk memelihara pengaruh kolonial Britain yang masih tersisa di rantau ini.

Bagi Perdana Menteri Britain Theresa May,  selepas peningkatan penglibatan Amerika Syarikat dalam peperangan rantau ini, maka dia menyembunyikan motif sebenar Britain dalam lawatannya ke rantau ini dengan beralasan bahawa dia prihatin terhadap rakyat di rantau ini, samada yang di Arab Saudi, Yaman, Qatar, Palestin , mahupun Jordan. Namun yang jelas, dia hanya melakukan satu kebohongan, dengan mendakwa dia perihatin terhadap kesejahteraan, keamanan, kestabilan politik , dan keadaan ekonomi rakyat di rantau ini. Dengan menggunakan dasar hubungan dua hala yang bersejarah dan strategik di antara Britain dan Jordan yang telah wujud sejak sekian lama, Britain berjanji untuk meneruskan sokongannya terhadap Jordan dalam bidang politik, ekonomi, keselamatan dan ketenteraan.

Bagaimanakah negara Britain yang menjadi musuh Islam dan umat Islam, hari ini dan dikemudian hari , menginginkan kesejahteraan bagi umat Islam seluruhnya dan  bagi negara Jordan ?! Walaupun Britain bukanlah sebuah negara penjajah yang menyalakan usaha untuk memerangi Khilafah Uthmaniyyah pada masa lalu, namun Britain berjaya dengan bantuan pengkhianat-pengkhianat dari bangsa Arab dan Turki, mereka telah berusaha untuk menghancurkan dan membuang Khilafah dari terus berdiri megah dan memisahkan Islam dari kehidupan seharian umat Islam (sekularisme) . Bahkan, Britain adalah negara yang menjajah negara umat Islam dan membahagi-bahagikan mereka kepada negara-negara kecil yang lemah, dan melantik wakil mereka ke atas setiap negara tersebut untuk melindungi kepentingan Britain agar terus dapat menindas dan mempermain-mainkan umat Islam seluruhnya.

Britain adalah negara kolonial yang telah mengisytiharkan (Deklarasi Balfour) yang penuh dengan tipu daya, deklarasi ini telah memberikan Tanah Palestin yang diberkati kepada orang Yahudi untuk menubuhkan entiti atau negara bagi mereka . Britain terus bermegah untuk meraikan ulangtahun 100 tahun Deklarasi Belfour, biarpun deklarasi tersebut adalah satu penghinaan dan penindasan kepada umat Islam . Britain adalah negera kolonial yang telah memberi sokongan terbuka kepada orang Buddha Burma untuk menindas umat Islam Rohingya di sana. Britain adalah sebuah negara yang menyokong kumpulan pemberontak yang diharamkan di Semenanjung Arab dan lain-lainya untuk menentang Khilafah Uthmaniyyah pada masa itu , dan ia adalah sebuah negara yang bersumpah untuk meneruskan usaha bagi menghalang kewujudan entiti politik yakni negara bagi umat Islam, Khilafah .

Barangkali Britain beranggapan bahawa umat Islam umumnya dan rakyat Jordan khususnya telah melupakan jenayah-jenayah lampau mereka, baik pada masa lalu dan masa sekarang;  Britain telah bersekutu dengan ketua Kufr yakni Amerika Syarikat dalam perang salib yang kejam terhadap agama Islam dan umatnya. Mungkin Britain berpendapat bahawa umat Islam pada umumnya dan orang-orang Jordan dan Palestin khususnya tidak menyedari permusuhan yang mendalam bagi Britain terhadap mereka, yang akan muncul sebaik sahaja Umat Islam kembali kepada Islam yang sebenar.

Dengan jelas bahawa Perdana Menteri Britain tidak dialu-alukan di tanah Jordan, tanah Hashd (perhimpunan angkatan tentera) dan Rabat (perlindungan tanah daripada pihak musuh), dan bukan jua di mana-mana tanah umat Islam. Bagaimanakah Britain dan Amerika Syarikat , dua pemimpin Kufr dan zalim di bumi ini telah menipu Umat Islam apabila umat Islam telah bangkit dari kesilapannya dan telah melihat cara kemenangannya dan kebangkitannya, biarpun dengan luka-luka lampau, dan umat Islam menyedari sepenuhnya realiti penjajahan berdasarkan realiti  sebenar yang berlaku di negara-negara umat  Islam dari pelbagai aspek.

Umat Islam menyaksikan perjuangan mereka di negara-negara mereka di kalangan talibarut penjajah yang diperalatkan iaitu pemimpin-pimimpin umat Islam. Namun umat Islam terus bangkit untuk mengembalikan kekuasaan mereka dan kedudukan mereka dengan kembalinya Negara Khilafah yang benar menurut manhaj Kenabian , seterusnya akan menamatkan campur tangan pihak asing dan penjajahan  negara-negara kolonial ke atas negara umat Islam, dan akan mengusir seluruh kuasa kolonial tersebut dan menghapus pengaruh mereka sepenuhnya dari tanah umat Islam . Khilafah juga akan menghapuskan kaum Yahudi dan membersihkan mereka dari tanah yang diberkati, Insyallah.

إِلَّا الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَذَكَرُوا اللَّهَ كَثِيرًا وَانتَصَرُوا مِن بَعْدِ مَا ظُلِمُوا وَسَيَعْلَمُ الَّذِينَ ظَلَمُوا أَيَّ مُنقَلَبٍ يَنقَلِبُونَ

Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh (dari kalangan penyair-penyair itu), dan mereka pula mengingati Allah banyak-banyak, serta mereka membela diri sesudah mereka dianiaya. Dan (ingatlah), orang-orang yang melakukan sebarang kezaliman, akan mengetahui kelak, ke tempat mana, mereka akan kembali.

(As-Shu’ara’: 227)

Pejabat Media bagi Hizbut Tahrir Wilayah Jordan

Sabtu, 14 RabiulAwal 1439 H

2 Disember 2017