28 Rajab 1342H Khilafah Diruntuhkan: Umat Islam Wajib Menegakkannya Semula

Pilihan raya Umum ke-14 (PRU14) yang bakal diadakan pada 9hb Mei ini akan menentukan sama ada kerajaan Barisan Nasional (BN) akan dapat meneruskan legasi pemerintahannya atau mungkinkah sejarah akan terlakar dengan parti pembangkang memperoleh kemenangan dan ditabalkan sebagai kerajaan yang baru. Kita juga mungkin akan menyaksikan parti-parti yang menang bekerjasama untuk menubuhkan Kerajaan Perpaduan sekiranya tiada mana-mana pihak sama ada BN atau Pakatan Harapan yang memperolehi undi majoriti. Semuanya akan terjawab selepas PRU14. Apapun, inilah sebahagian daripada fungsi pilihan raya demokrasi iaitu memilih pemerintah yang baru setelah tamat tempoh pemerintahan sebelumnya. Dalam masa yang sama, mereka yang terpilih ini akan turut menjalankan fungsi legislatif iaitu menggubal undang-undang mengikut kerangka sistem sekular-demokrasi. Pilihan raya hari ini tidak dirangka untuk berfungsi sebagai tatacara bagi mengubah sistem sekular-demokrasi sedia ada kepada sistem Islam atau sistem yang lain, sebaliknya, ia merupakan salah satu cara untuk terus mengekalkan kelangsungan sistem tersebut. Penerapan sistem sekular-demokrasi merupakan salah satu kejayaan paling besar bagi penjajah Barat dalam menghalang umat Islam daripada mengembalikan sistem pemerintahan Islam. Sistem Khilafah telah memayungi dan membawa kesejahteraan hidup kepada umat Islam selama lebih kurang 1300 tahun lamanya sebelum ia diruntuhkan secara rasmi oleh Mustafa Kamal Attartuk pada tanggal 28 Rajab 1342 H bersamaan 3 Mac 1924 di Turki. Sejak itu, umat Islam telah kehilangan pelindungnya dan mula menjadi mangsa utama dalam pelbagai konflik antarabangsa.

إِنَّمَا الْإِمَامُ جُنَّةٌ يُقَاتَلُ مِنْ وَرَائِهِ وَيُتَّقَى بِهِ

Sesungguhnya al-Imâm (khalifah) itu adalah perisai, di mana (orang-orang) akan berperang di belakangnya (mendukung) dan berlindung (dari musuh) dengan (kekuasaan) nya” [HR Bukhari, Muslim, Ahmad].

Antara bahana keruntuhan Khilafah adalah konflik yang terus berlaku di tanah Palestin yang diberkati. Al-Aqsa, tempat berlakunya peristiwa Israk Mikraj Baginda Rasulullah SAW pada 27 Rajab, kini dijajah oleh rejim Zionis. Sudah terlalu banyak darah umat Islam membasahi tanah Palestin yang diberkati. Kini, jutaan kaum Muslimin hidup sebagai pelarian akibat kezaliman yang dilakukan oleh rejim Zionis. Dari Barat sehinggalah ke Timur, umat Islam tidak putus-putus menjadi mangsa pelbagai kezaliman. Umat Islam di Arakan diburu dan dibunuh dengan sewenang-wenangnya oleh rejim Myanmar. Umat Islam di Syria dihapuskan tanpa belas kasihan dengan ribuan bom serta gas kimia oleh rejim Bashar al-Assad dengan bantuan Rusia dan sekutunya. Begitu juga dengan nasib umat Islam di Afghanistan, Iraq, Kashmir, Selatan Thai, Selatan Fipilina, Xinjiang dan Chechnya; mereka terus dilanda pelbagai konflik dan kezaliman.

Wahai kaum Muslimin! Pernahkah kalian berfikir mengapakah semua ini berlaku ke atas umat Islam? Bukankah mereka (umat Islam seluruh dunia) merupakan saudara se-akidah kita? Hakikatnya, kita semua bersaudara dengan ikatan kalimah tauhid Laa Ilaha Illallah, Muhammad Rasulullah! Namun, lihatlah bagaimana belenggu sempadan negara bangsa yang telah diciptakan oleh Barat menghilangkan ikatan persaudaraan sesama umat Islam!

Allah SWT berfirman,

Sesungguhnya setiap orang mukmin itu bersaudara” [TMQ al-Hujurat (49):10].

Sedarlah wahai kaum Muslimin, tiada seorang pun daripada kalangan para pemimpin kalian yang ketika ini bangkit mempertahankan umat Islam sepertimana yang pernah dilakukan oleh Khalifah Al-Mu’tasim dan Salahuddin Al-Ayubi. Tiada lagi seruan jihad bagi membebaskan tanah Palestin yang diberkati dan tiada lagi kedengaran laungan jihad untuk menghancurkan musuh-musuh Allah SWT yang secara berterusan menzalimi umat Islam di seluruh belahan dunia! Lebih buruk lagi, para pemimpin umat Islam hari ini tanpa rasa malu dan bersalah, bersekongkol dengan kuffar Barat dalam memerangi umat Islam sendiri. Di hadapan umat Islam mereka berpidato berapi-api untuk mempertahankan Islam, namun, keesokan harinya mereka berpelukan mesra dan bersalaman dengan tangan-tangan musuh-musuh Islam yang masih lagi basah dengan darah kaum Muslimin. Begitulah sikap hipokrit dan pengkhianatan para pemimpin umat Islam. Hakikatnya mereka adalah boneka Barat yang tidak boleh dipercayai.

Wahai kaum Muslimin!

Usaha untuk mendirikan semula sistem Khilafah harus dimulai dengan kesedaran bahawa hukum-hakam yang diturunkan oleh Allah SWT wajib dijadikan undang-undang tertinggi dalam roda pemerintahan negara. Maha Suci Allah yang Maha Bijaksana telah mengajar kepada kita melalui kitab suci Al-Quran dan Sunnah Rasulullah SAW bagaimana hukum-hakam ini boleh dilaksanakan secara kaffah (menyeluruh). Syariat Allah SWT akan hanya dapat dilaksanakan dengan menegakkan Daulah Khilafah Islamiyyah yang akan menjalankan sistem pemerintahan Islam secara menyeluruh. Daulah Khilafah merupakan ibu kepada terlaksananya pelbagai hukum syarak di dalam kehidupan manusia. Ketika Daulah Khilafah diruntuhkan pada 28 Rajab 1342H, sebahagian besar hukum syarak tidak dapat dilaksanakan. Apa yang tinggal hanyalah sebahagian kecil hukum dalam persoalan akhlak, ibadah dan urusan muamalah. Hakikatnya, apabila Daulah Khilafah, negara yang menjadi ibu kepada segala kefardhuan ini runtuh, maka kehidupan Islam yang telah wujud selama lebih 1300 tahun juga sirna dari sisi umat Islam. Oleh itu, menegakkan semula Khilafah adalah sebuah kewajipan yang besar dan merupakan satu tugas politik yang sangat mulia, kerana tanpa adanya Khilafah, hukum syarak tidak dapat dilaksanakan secara kaffah. Ini bertepatan dengan kaedah syarak Mâ lâ Yatimmu al-Wâjibu illâ bihi fa Huwa Wâjib (apabila suatu kewajiban itu tidak dapat disempurnakan kecuali dengan adanya sesuatu, maka sesuatu itu hukumnya menjadi wajib). Bagi menjalankan tugas yang sangat mulia ini, suri tauladan kita, Baginda Rasullullah SAW telah menunjukkan secara jelas metode untuk menegakkan sistem pemerintahan Khilafah. Jalan yang ditunjukkan oleh Rasulullah SAW inilah yang wajib kita harungi dalam usaha kita untuk menegakkan kembali Daulah Khilafah. Jalan inilah yang akan membawa kepada perubahan yang hakiki – perubahan di mana hukum-hakam manusia akan diganti dengan hukum-hakam dari Sang Pencipta Allah SWT. Sesungguhnya, walau parti mana pun yang akan memerintah selepas PRU14, sekiranya sistem yang diterapkan masih lagi sistem sekular-demokrasi, maka realitinya, perubahan hakiki masih belum berlaku.

Wahai kaum Muslimin! Sesungguhnya kemuliaan dan kesejahteraan umat Islam serta perubahan yang hakiki ini akan hanya dapat dikecapi apabila institusi politik agung umat Islam, Daulah Khilafah Islamiyyah, ditegakkan semula. Inilah yang telah dirasai oleh generasi terdahulu tatkala mereka hidup di bawah naungan Khilafah. InsyaAllah, inilah juga yang akan kita perolehi apabila institusi agung ini kembali dan menyatukan seluruh umat Islam. Al-Quran dan As-Sunnah akan kembali menjadi pengatur kepada segenap urusan kehidupan dan kenegaraan. Segala kemuliaan yang hilang selama ini akan kembali ke pangkuan kita, dengan izin Allah SWT. Cahaya kebaikan akan memancarkan sinarnya menembusi seluruh alam. Seluruh bumi akan diselimuti dengan keberkatan dan rahmat dari Allah Azza wa Jalla.

Wahai saudara-saudaraku, di tangan-tangan kalian ada kuasa yang diberikan oleh Allah Azza wa Jalla untuk melantik serta membai’ah seorang Khalifah yang akan mengatur urusan dunia ini dengan perintah dan larangan Allah dan seterusnya mengembalikan kemenangan dan kemuliaan kepada kalian. Justeru itu wahai saudaraku! Ayuh, bangkit dan bergabunglah bersama barisan pemuda Hizbut Tahrir. Sesungguhnya Hizbut Tahrir ada di kalangan kalian dan bersama dengan kalian. Hizbut Tahrir telah berjanji kepada Allah dan RasulNya untuk terus menggembeling tenaga dan usaha dengan bersungguh-sungguh bagi mengembangkan risalah Allah dan meminta nusrah (bantuan kuasa) agar kehidupan Islam dapat dikembalikan dengan mendirikan semula Daulah Khilafah ar-Rasyidah atas minhaj kenabian. Kepada Allah kami memohon dan hanya kepadaNya kami berlindung.

Hizbut Tahrir Malaysia

26 Rejab 1439H
13 April 2018

Download PDF


28 Rajab 1342 AH – The Abolishment of the Caliphate:

Muslims are Obliged to Re-Establish it

The 14th General Election which will be held on the 9th of May 2018 will determine whether the Barisan Nasional government will continue its ruling legacy or history will be created where the opposition forms a new government. We may also witness the formation of a unity government by the competing parties if neither Barisan Nasional nor the opposition Pakatan Harapan are able to clinch the majority vote – everything will be answered after the election. These scenarios are all part of the democratic election practice; a new government will be elected when the governing period of the previous government ends. Those who are elected will then undertake the legislative function which is to legislate laws within the secular-democratic framework.

What need to be understood is that this election process is not designed as a mechanism to change the secular-democratic system to an Islamic system or any other systems. On the contrary the election serves to ensure the continuity of the secular-democratic system. The implementation of this system is one of the biggest victories for the Western colonial powers in preventing the Islamic system from being re-established. The Khilafah system had provided protection and brought prosperity to Muslims and non-Muslims alike for approximately 1300 years before it was officially abolished by the traitor Mustafa Kemal Ataturk on the 28th of Rajab 1342 Hijri or the 3rd of March 1924 in Ottoman Turkey. Since losing their protector, Muslims began to be the victims in many international conflicts.

«إِنَّمَا الْإِمَامُ جُنَّةٌ يُقَاتَلُ مِنْ وَرَائِهِ وَيُتَّقَى بِهِ»

Verily the Imam (khalifah) is but a shield (protection) behind whom you fight and protect yourself.” [Hadith narrated by Bukhari, Muslim and Ahmad]

Amongst the calamities that befell Muslims due to the destruction of the Khilafah is the conflict in the blessed land of Palestine. Al-Aqsa which witnessed the event of Isra’ wal Mi’raj of the Prophet Rasulullah (saw) on the 27th of Rajab is currently being colonized by the Zionist regime. Much Muslim blood have been spilled on the blessed land and now millions are living as refugees due to the atrocities committed by the Zionist regime. From the west to the east of the globe, Muslims are victimized. Muslims in Arakan are being hunted and killed ruthlessly by the Myanmar regime. Muslims in Syria are massacred without mercy, bombed and gassed by the Bashar regime with the assistance of Russia and its allies. Similar fate also happened to Muslims in Afghanistan, Iraq, Kashmir, Southern Thailand, Southern Philippines, Xinjiang and Chechnya.

O Ummah of Rasulullah (saw), have you ever thought of why these calamities befell the Muslims? Aren’t they (Muslims throughout the world) our brothers and sisters in faith? They are indeed our brothers and sisters bonded by the kalimah of tauhid (the oneness of Allah) Laa Ilaha Illallah, Muhammadur Rasulullah. Unfortunately, the shackles of nation state borders created by the West dissolve the bond of brotherhood amongst us. Allah (swt) says,

﴿إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ إِخْوَةٌ

The believers are but brothers[TMQ al-Hujurat (49):10].

O Muslims! We have to come to the realization that none of the current Muslim rulers are defending us like what had been accomplished by Khalifah Al-Mu’tasim. There is no more Salahuddin Al-Ayubi who will wage jihad to liberate the blessed land of Palestine. Today, Muslim rulers without shame and guilt treacherously collaborate with the Western kuffar to wage war against their fellow Muslims. Before the Muslims, they gave fiery speeches pretending to defend the Ummah but on the next day, they warmly hug and shake the hands of the enemies of Islam which are still freshly stained with Muslim blood. Such is the hypocrisy and treachery of the Muslim rulers who are in reality just Western stooges that cannot be trusted.

O Muslims!

The effort to re-establish the Khilafah system must begin with the awareness that the laws revealed by Allah (swt) must be held at the highest position in the nation’s rule. Allah has revealed to us through the holy Al-Quran and the Sunnah of Rasulullah (saw) the method of implementing these rules of Allah in a holistic manner. This can only be achieved by establishing a State which implements the Islamic ruling system in its totality i.e. the Khilafah State. The Khilafah State is the mother of the implementation of various divine rules in our lives. When the Khilafah State was abolished on the 28th of Rajab 1342 AH, a large portion of the Shariah law can no longer be implemented. Only small parts of the Islamic law concerning morals, worship and a limited sphere of muamalat (relations) remain practised. It is unfortunately true that after the fall of the Khilafah State, the mother of all obligations, the Islamic life that had existed for more than 1300 years has practically disappeared from the Ummah.

The re-establishment of Khilafah is an obligation and an honourable political task because without the Khilafah, Shariah cannot be implemented comprehensively. This is in accordance with the Shara’ precept Mâ lâ Yatimmu al-Wâjibu illâ bihi fa Huwa Wâjib (when an obligation cannot be fulfilled without a factor, then that factor becomes obligatory). The Prophet (saw), who is our shining example has explicitly demonstrated to us the method of establishing the Khilafah ruling system. It is this method that we have to follow in establishing the Khilafah State.  It is this methodology that will bring about true change – where the laws of man will be totally replaced by the laws of Allah (swt). Verily, whichever party rules after the election, if the system remains the same – the secular-democratic system, in reality, true change is still not attained.

O Muslims! Verily the honour, prosperity and true change within the Islamic ummah can only be attained by the return of the Khilafah State, the supreme political institution for Muslims. This was the experience of the previous generations when they lived under the shade of the Khilafah. And inshaAllah, this is also what we wish to experience with the re-establishment of this noble institution that unites all Muslims. Al-Quran and As-Sunnah will again be the regulator in the affairs of life and statehood. The glory that had been lost all this while will surely return to us, by will of Allah (swt).  And the light of virtue and goodness will shine its rays to every corner of the globe. And the whole world will be covered with blessings and mercy from Allah Azza wa Jalla.

O Brothers and Sisters, Allah Azza wa Jalla has granted the power in your hands to appoint and to pledge allegiance to a Khalifah who will administer this world with the commands and prohibitions of Allah and subsequently bring victory and glory to you. Therefore, wake up my brothers and sisters! Let us revive ourselves – join the Shabab of Hizb ut Tahrir in your efforts to re-establish Islam. Indeed Hizb ut Tahrir is amongst you and is with you. Hizb ut Tahrir has promised to Allah and His Messenger to strive with the upmost effort and dedication to spread the message of Allah and to seek nusrah (assistance) so that the Islamic way of life will be revived by re-establishing the Daulah Khilafah ar-Rashidah (rightly guided Caliphate) on the method of the Prophethood. To Allah we pray and only to Him we seek protection.

Hizb ut Tahrir Malaysia

26 Rajab 1439 AH
April 13, 2018 CE

Download PDF