Para Pemuda Ummah – Agenda Untuk Mereka Dan Peranan Yang Diinginkan Dari Mereka

بسم الله الرحمن الرحيم

“SEMPENA 100 TAHUN KEJATUHAN KHILAFAH…AYUH TEGAKKANNYA WAHAI KAUM MUSLIMIN”

UCAPAN 8

Para Pemuda Ummah – Agenda Untuk Mereka Dan Peranan Yang Diinginkan Dari Mereka
Nasser Ridha (Abu Ridha) – Wilayah Sudan

(Terjemahan)

Allah (swt) berfirman:

﴿اللَّهُ الَّذي خَلَقَكُم مِن ضَعفٍ ثُمَّ جَعَلَ مِن بَعدِ ضَعفٍ قُوَّةً ثُمَّ جَعَلَ مِن بَعدِ قُوَّةٍ ضَعفًا وَشَيبَةً ۚ يَخلُقُ ما يَشاءُ ۖ وَهُوَ العَليمُ القَديرُ﴾

Allah, Dialah yang menciptakan kamu dari keadaan lemah, kemudian Dia menjadikan (kamu) sesudah keadaan lemah itu kuat, kemudian Dia menjadikan (kamu) sesudah kuat itu lemah (kembali) dan beruban. Dia menciptakan apa yang dikehendaki-Nya dan Dialah Yang Maha Mengetahui lagi Maha Kuasa” [Ar-Rum (30): 54]

Kami menyeru kepada kekuatan para pemuda. Kami menyeru kepada kelompok terbesar dalam umat Islam. Kami menyeru kepada kira-kira 80% daripada umat Islam. Kami menyeru kalian wahai para pemuda Islam. Bersukacitalah dengan hadis Rasulullah (saw) dalam Sahih Al-Bukhari:

«سَبْعَةٌ يُظِلُّهُمْ اللَّهُ فِي ظِلِّهِ يَوْمَ لَا ظِلَّ إِلَّا ظِلُّهُ؛ الْإِمَامُ الْعَادِلُ، وَشَابٌّ نَشَأَ فِي عِبَادَةِ رَبِّهِ…»

Tujuh golongan yang akan dinaungi oleh Allah dengan naungan-Nya ketika tidak ada naungan lain kecuali naungan-Nya. Mereka adalah seorang penguasa yang adil, pemuda yang dibesarkan dalam keadaan menyembah Tuhannya…”

Kami menyeru kepada kalian, wahai keturunan para Khalifah yang berada di atas jalan yang benar, keturunan para pemimpin serta penakluk dan keturunan para ulama terkemuka. Kami menyeru kalian dan seluruh dunia untuk menyaksikan kebangkitan dan penentangan terhadap ketidakadilan, sikap pilih kasih dan kezaliman. Kami menyeru kalian dalam keadaan kalian sudah jemu dengan kepasrahan, ketundukan, pengangguran dan kelewahan dan kalian mula melihat ke arah kehidupan yang penuh kehormatan, martabat, dan kehidupan yang baik. Kalian mencari hari esok yang cerah dan masa depan yang indah. Inilah yang kita mahukan dan harapkan, tetapi musuh sedang menanti kita dan apa yang kita inginkan. Mereka memperlekehkan impian kita dan menghalang kemaraan kita dalam menuju kemunculan dan kebangkitan semula. Untuk itu, mereka mensasarkan kalian, para pemuda Islam, jantung umat ini yang berdegup kencang. Kalian disasarkan oleh puak kafir penjajah dan para ejennya dari kalangan penguasa dan ahli politik dan dari kalangan media serta mereka yang terpesona dengan budaya penjajah. Mereka ini ingin memusnahkan kalian dengan menyeret kalian ke dalam perang yang sia-sia; adakalanya atas dasar sektarianisme, adakalanya atas dasar perkauman dan juga atas dasar politik. Ia meragut dan terus meragut jutaan anak kaum Muslimin, agar dengan semua ini kita akan hanya dirundung kesedihan, kehancuran, dan penyisihan.

Dan tatkala puak kuffar itu dikejutkan dengan kebangkitan kalian (revolusi Arab Spring), mereka lantas merampasnya, menubuhkan semula rejim korup yang sama yang telah kalian jatuhkan melalui pemberontakan kalian. Bahkan lebih buruk, mereka berusaha memastikan kepentingan mereka terpelihara di negara kita dengan menjarah kekayaan kita dan mengganggu-gugat projek kebangkitan kita yang berteraskan hukum Tuhan kita. Ini menimbulkan kekecewaan di hati para pemuda dan menyebabkan mereka berputus asa terhadap kemungkinan untuk membawa perubahan nyata yang memenuhi aspirasi kita. Akibatnya, penghijrahan (ke Eropah) menjadi impian anak muda kita dan golongan imigran ini telah terkorban ‘ditelan’ gurun pasir atau lautan. Sesiapa sahaja yang mengharunginya tidak menemui apa-apa kecuali fatamorgana dan dia bagaikan seseorang yang mencari perlindungan daripada bahang di dalam api!

Puak kuffar mensasarkan akidah kalian dengan menyebarkan ateisme, idea-idea beracun dan konsep yang mengelirukan dan salah melalui apa yang disebut sebagai kebebasan beragama. Atas tujuan ini, Amerika telah menubuhkan sebuah kementerian yang dikenali sebagai “Akta Kebebasan Beragama Ralph Wolff” yang telah memberikan Amerika hak untuk campur tangan di mana-mana negara untuk menjamin hak berkaitan ateisme. Mereka mensasarkan nilai kesucian dan kehormatan kalian dengan menandatangani CEDAW (Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination against Women – Konvensyen Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi terhadap Wanita) dan Akta Perlindungan Kanak-Kanak serta tidak putus-putus menyebarkan program-program yang berniat jahat seperti “Star Academy”, “The Voice” dan rancangan TV yang melanggar nilai-nilai murni dan kesopanan.

Mereka berusaha untuk menghancurkan kalian dan mencuci minda kalian dengan mengheret kalian ke dalam kemelut dadah dan barah, di mana dadah di bawa masuk melalui pelabuhan dan lapangan terbang dalam kontena-kontena besar di bawah seliaan para pegawai dan penguasa serta membawa masuk makanan dan perkakasan karsinogenik (menyebabkan barah). Tiga puluh enam menteri dan setiausaha negara di Sudan telah didakwa atas keterlibatan mereka dalam membekalkan komputer kepada agensi pemerintah yang ternyata telah tercemar secara radioaktif.

Mereka bermatlamat untuk menyerang apa sahaja perubahan berdasarkan Islam dengan memutarbelitkan imej Islam secara palsu dan penuh kelicikan di mana mereka kaitkan ‘pemerintahan Islam’ dengan perlakuan yang buruk, penghapus keadilan dan penyebar ketidakadilan sehingga para pemuda mempersoalkan – apakah mungkin terjadi perubahan berdasarkan Islam serta mampukah Islam menangani krisis yang kita alami dalam kehidupan kita? Akibatnya,  perhatian para belia dialihkan daripada bergabung dengan kelompok yang berusaha dengan ikhlas untuk mewujudkan pemerintahan berdasarkan Islam yang sebenar.

Wahai (para pemuda) harapan umat! Janganlah kalian menjadi seperti unta di padang pasir yang mati kehausan ketika memikul air di belakangnya! Ketahuilah dengan pasti bahawa petunjuk Allah adalah petunjuk yang benar. Dzat Yang Maha Kuasa berfirman:

﴿قُلْ إِنَّ هُدَى اللَّهِ هُوَ الْهُدَى وَلَئِنِ اتَّبَعْتَ أَهْوَاءَهُمْ بَعْدَ الَّذِي جَاءَكَ مِنَ الْعِلْمِ مَا لَكَ مِنَ اللَّهِ مِنْ وَلِيٍّ وَلَا نَصِيرٍ﴾

“Katakanlah: Sesungguhnya petunjuk Allah, itulah petunjuk (yang benar).  Dan jika kamu mengikuti hawa nafsu mereka setelah mendapat pengetahuan yang telah disampaikan, kamu tidak akan mendapat perlindungan dan pertolongan dari Allah” [Al-Baqarah (2): 120].

Dan ketahuilah dengan pasti bahawa kehidupan yang lurus dan kehidupan yang baik terletak dalam tangan-tangan kita, yakni petunjuk dan peraturan Tuhan kita. Allah Yang Maha Kuasa berfirman:

﴿فَمَنِ اتَّبَعَ هُدَايَ فَلَا يَضِلُّ وَلَا يَشْقَى * وَمَنْ أَعْرَضَ عَنْ ذِكْرِي فَإِنَّ لَهُ مَعِيشَةً ضَنْكاً﴾

“Maka barangsiapa yang mengikuti petunjuk-Ku, dia tidak akan sesat [di dunia] dan tidak menderita [di akhirat]. Dan barangsiapa yang berpaling dari peringatan-Ku – sesungguhnya, dia akan mengalami kehidupan yang sempit” [Ta-Ha (20) : 123-24].

Oleh itu, marilah bekerjasama dengan Hizbut Tahrir untuk mengembalikan semula cara hidup Islam dengan mewujudkan Khilafah Rasyidah di atas jalan kenabian dan  dengannya, kalian dapat mengulangi ciri-ciri pemuda Muslim yang terdahulu. Kalian, wahai anak-anak muda, adalah golongan pertama dalam Islam setelah Abu Bakar dan Khadijah memeluk Islam; rumah Al-Arqam bin Abi Al-Arqam, seorang pemuda Muslim, adalah rumah pertama di mana orang Islam bertemu untuk mempelajari Islam, dan seorang anak muda bernama Mus’ab bin Umair adalah duta besar pertama Islam ketika Nabi (saw) mengutusnya ke Madinah untuk mengajar orang-orang tentang agama mereka, sehingga beliau digelar Mus’ab al-Khair (yang baik). Di tangan beliau, Allah (swt) membawa kebaikan, sehingga orang-orang Madinah memeluk agama Islam. Dan para pemuda Ansar yang tampil untuk menyokong Rasulullah (saw) dan berbaiah kepada baginda di Aqabah (baiah yang kedua) yang menjadi batu asas dalam penubuhan Negara Islam. Dengan yang demikian, Allah (swt) mengumpulkan mereka dengan orang-orang yang mendahului mereka, saudara-saudara mereka yang telah berhijrah kepada mereka. Dia (swt) berfirman:

﴿وَالَّذِينَ آمَنُوا وَهَاجَرُوا وَجَاهَدُوا فِي سَبِيلِ اللَّهِ وَالَّذِينَ آوَوْا وَنَصَرُوا أُولَٰئِكَ هُمُ الْمُؤْمِنُونَ حَقًّا ۚ لَهُمْ مَغْفِرَةٌ وَرِزْقٌ كَرِيمٌ﴾

Dan orang-orang yang beriman dan berhijrah serta berjihad pada jalan Allah, dan orang-orang yang memberi tempat kediaman dan memberi pertolongan (kepada orang-orang muhajirin), mereka itulah orang-orang yang benar-benar beriman. Mereka memperoleh ampunan dan rezeki (nikmat) yang mulia” [Al-Anfal (8): 74]

Mereka menyebarkan keadilan dan kebaikan dan memanfaatkan pengetahuan mereka untuk membangunkan semula tanah-tanah dan menyantuni umat, serta menyebarkan Islam ke seluruh dunia.

Ketika peristiwa Hijrah, seorang pemuda bernama Ali (semoga Allah memuliakan beliau), adalah pahlawan pertama dalam Islam, ketika beliau menempatkan dirinya sebagai pengganti di tempat tidur Rasulullah (saw). Setelah hijrah dan tertegaknya Negara Islam, muncul para pemimpin penakluk yang mengetuai tentera umat Islam, Mus’ab bin Umair, Jaafar at-Tayyar, Usamah bin Zaid (yang dikasihi, anak orang yang dikasihi) dan Muhammad al-Fatih, Amir terbaik sang penakluk Konstantinopel. Sesungguhnya, tentera musuh tidak ditewaskan kerana banyaknya jumlah peralatan ketenteraan kaum Muslimin, tetapi mereka ditewaskan oleh keimanan dan keyakinan perwira Muslim kepada Allah. Allah (swt) berfirman:

﴿يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِنْ تَنْصُرُوا اللَّهَ يَنْصُرْكُمْ وَيُثَبِّتْ أَقْدَامَكُمْ﴾

Wahai orang-orang yang beriman, jika kalian menolong (agama) Allah, nescaya Dia akan menolong kalian dan meneguhkan kedudukan kalian.” [Muhammad (47): 7].

Dan Allah (swt) berfirman:

﴿إِنْ يَنْصُرْكُمُ اللَّهُ فَلَا غَالِبَ لَكُمْ وَإِنْ يَخْذُلْكُمْ فَمَنْ ذَا الَّذِي يَنْصُرُكُمْ مِنْ بَعْدِهِ وَعَلَى اللَّهِ فَلْيَتَوَكَّلِ الْمُؤْمِنُونَ﴾

Jika Allah meninggalkan kalian, siapakah yang dapat menolong kalian setelah Dia? Dan kepada Allah sahajalah orang-orang yang beriman bergantung” [Ali Imran (3): 160].

Demi sesungguhnya, kita tidak takut kepada Amerika atau kesemua pasukan tentera di muka bumi, kerana jika mereka dapat menewaskan kita sekalipun, mereka tetap tidak akan dapat menewaskan Allah.

Wahai para pemuda Muslim!! Datanglah ke halaqah pengajian Hizbut Tahrir untuk mengambil Islam dari mata air yang suci lantas kalian memikul Islam dengan penuh wawasan, setelah kaum kuffar menutupi pintu-pintu pengetahuan kecuali dari sumber-sumber mereka sahaja.

Datanglah wahai para pemuda Islam, berserta para tentera Islam, agar kalian mendukung saudara-saudara kalian dari Hizbut Tahrir, dan meletakkan tangan-tangan kalian di atas tangan-tangan mereka demi mengembalikan cara hidup Islam dengan mendirikan Khilafah Rashidah yang kedua di atas jalan kenabian. Lantas dengannya kalian mengulangi riwayat nenek moyang kalian dari kalangan pemuda Aus dan Khazraj, dan kelak kalian akan tergolong dalam golongan mereka sebagaimana firman Yang Maha Kuasa:

﴿وَالَّذِينَ آوَوْا وَنَصَرُوا أُولَئِكَ هُمُ الْمُؤْمِنُونَ حَقّاً﴾

Dan mereka yang memberi perlindungan dan pertolongan – merekalah orang-orang yang benar-benar beriman” [Al-Anfal (8): 74].

أقيموا_الخلافة#

#TegakkanKhilafah

#EstablishTheKhilafah