Puasa Perisai Diri, Khilafah Perisai Insani

Oleh : Ummu Abdurrahman

Keistimewaan Ibadah Puasa

Puasa merupakan ibadah yang dinanti-nantikan kedatangannya oleh segenap Muslim di dunia lantaran keistimewaannya yang mempunyai banyak fadhilat. Antara keistimewaannya ialah puasa adalah perisai bagi seorang muslim. Dalam sebuah hadis, Rasulullah s,a,w bersabda, “Puasa adalah perisai, jika salah seorang dari kalian sedang berpuasa janganlah berkata keji dan berteriak-teriak, jika ada orang yang mencercanya atau memeranginya, maka ucapkanlah, ‘Aku sedang berpuasa” (H.R. Bukhari dan Muslim). Yang dimaksudkan dengan puasa sebagai perisai ialah puasa itu akan menjadi pelindung atau benteng yang melindungi pelakunya dari pelbagai kemaksiatan di dunia dan juga di akhirat.

Puasa Perisai Diri

Di dunia, puasa akan menjadi pelindung yang menghalangnya daripada mengikuti godaan hawa nafsu yang dilarang ketika berpuasa. Maka tidak boleh bagi orang yang berpuasa membalas orang yang menzaliminya dengan balasan yang serupa, sehingga jika ada yang mencela atau menghinanya, hendaklah dia berkata, “Aku sedang berpuasa.” Adapun di akhirat, puasa menjadi perisai dari api neraka, yang akan melindungi dan mencegahnya dari api neraka pada hari kiamat (Lihat Syarh Arba’in An-Nawawiyyah, Syaikh Ibnu ‘Utsaimin Rahimullah). Puasa akan menjadi perisai yang mencegah azab api neraka. Nabi s,a,w bersabda,“Tiada seorang hamba yang berpuasa di jalan Allah melainkan Allah menahannya (kerana puasanya) dari neraka selama tujuh puluh musim” (H.R. Bukhari dan Muslim).

Nabi s.a.w juga bersabda, “Rabb kami ‘azza wa jalla berfirman, Puasa itu perisai, yang dengannya seorang hamba menjaga dirinya dari api neraka, dan puasa itu untuk-Ku, Aku akan membalasnya” (H.R. Ahmad, shahih). Nabi s.a.w bersabda lagi, “Puasa adalah perisai yang dapat melindungi seorang hamba dari siksa neraka” (H.R. Ahmad, shahih). Imam Ibnu Rajab al-Hambali (semoga Allah merahmatinya) menjelaskan, “Puasa adalah perisai selagi tidak dirosakkan oleh perkataan yang buruk dan merosakkan. Oleh karena itu, Rasulullah s.a.w bersabda, “Puasa itu perisai, jika salah seorang di antara kamu berpuasa, janganlah kamu berkata keji atau berteriak, jika ada orang yang menghinanya atau memeranginya, maka katakanlah, ‘Saya sedang berpuasa” (H.R. Bukhari dan Muslim). Syaikh Salih Fauzan Hafidzahullah menjelaskan, “Yang dimaksudkan ialah puasa itu penghalang antara dirinya dan api neraka. Ini termasuk puasa wajib seperti puasa Ramadhan dan juga puasa sunat seperti puasa enam hari di bulan Syawal, puasa Isnin-Khamis, puasa tiga hari setiap bulan, puasa Dzulhijjah, puasa ‘Arafah, dan puasa ‘Asyura” (Lihat Al-Minhatu Ar -Rabaniyyah fii Syarhi Al-Arba’in An-Nawawiyyah).

Khilafah Perisai Insani

Selain puasa yang disifatkan oleh Rasulullah saw sebagai sebuah perisai, terdapat satu lagi perkara yang juga disifatkan oleh Rasulullah sebagai perisai iaitu Imam (Khalifah). Sabda baginda saw, “Sesungguhnya Imam (Khalifah) itu umpama perisai di mana orang-orang berperang dan berlindung di belakangnya” [HR Muslim]. Hadis ini, walaupun ringkas dan pendek, namun membawa pengertian dan kesan yang cukup besar dan penting kepada umat Islam. Ini kerana, keberadaan Khalifah sebagai perisai adalah bersifat kulliyat (menyeluruh). Jika sifat dan fungsi puasa hanya menjadi pelindung diri, tetapi sifat dan fungsi Khalifah lebih besar lagi kerana ia menjadi pelindung bagi seluruh umat Islam.

Disaat umat Islam diseluruh dunia menjalani ibadah puasa dengan beraneka juadah untuk berbuka puasa, dan ibadah dalam keadaan aman. Namun amat menyedihkan apabila penduduk Palestin terpaksa menyambut kedatangan Ramadan kali ini dalam suasana suram. Ia susulan perang yang masih berlarutan di Gaza dan tindakan Israel mempertingkatkan kawalan keselamatan di Tebing Barat. Suasana ini dapat dilihat di bandar selatan Rafah, yang menempatkan lebih separuh daripada 2.3 juta penduduk Gaza yang kini tinggal bersesak-sesak termasuk di khemah plastik. Mereka juga menghadapi kekurangan makanan yang teruk, dan mereka tidak membuat sebarang persiapan untuk menyambut Ramadan kerana sudah lima bulan mereka berpuasa sejak tercetusnya perang 7 Oktober 2023 (MyMetro, 11 Mac).

Setiap hari, dunia menyaksikan kezaliman Yahudi ke atas Palestin namun tiada sesiapun yang bergerak untuk membela umat Islam di sana. Sepatutnya, tugas ini wajib digalas oleh pasukan tentera kaum Muslimin di negara yang berdekatan. Namun apa yang diharapkan tidak berlaku. Di manakah mereka? Malangnya, kerana faktor nasionalisme (juga negara-bangsa), tidak mudah bagi umat Islam khususnya tenteranya, walaupun di negara Arab, untuk berjihad ke atas Palestin. Hakikatnya mereka ada dan menyaksikan apa yang berlaku dengan mata kepala mereka sendiri. Mereka tidak bergerak untuk membela saudara se-aqidah mereka kerana para pemimpin mereka tidak memberikan arahan dan memilih untuk tidak bertindak demi menjaga kepentingan masing-masing. Pengkhianatan mereka terhadap umat Islam, khususnya yang melibatkan isu Palestin sudah tercatat berulang kali dalam sejarah dunia selepas kejatuhan Khilafah Uthmaniyyah pada tahun 1924.

Ummah Perlukan Khilafah!

Segala malapetaka yang menimpa Umat Islam hari ini disebabkan ketiadaan Khalifah sebagai perisai Umat. Oleh itu, umat Islam di seluruh dunia sebenarnya sangat memerlukan Khilafah yang dipimpin oleh seorang khalifah. Insya-Allah masa yang mulia itu akan tiba tidak lama lagi. Sebabnya, ini memang telah disabdakan oleh Rasulullah: “Kemudian akan datang suatu masa di mana Khilafah akan mengikuti kaedah kenabian.” (HR Ahmad). Itu hanya berita gembira dari Rasulullah. Ini tidak cukup untuk disambut dengan gembira, tetapi harus diperjuangkan dengan sepenuh kesungguhan dan pengorbanan oleh seluruh umat Islam di seluruh dunia. Tentunya sehingga Khilafah yang didirikan oleh Rasulullah. janji akan menjadi kenyataan tidak lama lagi. Jika kita membandingkan kedua-dua hadis di mana Rasulullah (saw) menggambarkan puasa dan Khalifah sebagai ‘perisai’, maka sudah sewajarnya untuk kita mempertanyakan diri kita sendiri, sejauh manakah kita telah berusaha untuk memanifestasikan kedua-dua hadis ini, yakni berusaha mewujudkan perisai-perisai tersebut? Jika kita benar-benar berusaha untuk menjadikan puasa sebagai perisai diri, maka sewajarnya kita juga perlu berusaha untuk menegakkan Khilafah, yang merupakan perisai umat. Ini kerana Rasulullah saw menjadikan kedua-duanya sebagai perisai, dan Rasulullah saw sangat sayang kepada umatnya. Justeru, jika kita menyayangi Rasulullah saw, kita juga seharusnya menyayangi orang yang disayangi oleh Rasulullah saw iaitu umatnya. Jika kita benar sayangkan umat baginda saw, maka kita seharusnya berusaha untuk mewujudkan Khilafah, yang berfungsi sebagai penyelamat kepada umat baginda saw.

Semoga umat Islam di seluruh dunia akan segera memiliki Khalifah yang dipimpin oleh seorang khalifah yang pemberani dan pemberani, seperti Khalifah Al-Mu’tashim Billah. Khalifahlah yang akan menakluki Amerika, Eropah, Rusia, China serta Zionis/Israel Yahudi. Khalifah juga akan menyatukan pelbagai negara Islam, menjaga kehormatan umat Islam dan membantu orang yang ditindas di mana-mana pelusuk dunia.

Rujukan

  1. Mewujudkan Perisai Umat, Muslimah News, Oktober 2023
  2. com.my/global/asia/2024/03/1068923/penduduk-palestin-sambut-ramadan-dalam-suasana-suram