SERUAN PEMBEBASAN MASJID AL-AQSA DI MASJID NEGARA OLEH HIZBUT TAHRIR MALAYSIA

masjid-negara
KUALA LUMPUR 20 OGOS: Seruan pembebasan Masjid Al-Aqsa dengan Khilafah  telah bergema di Masjid Negara apabila Hizbut Tahrir Malaysia Cawangan Kuala Lumpur mengadakan seruan sebaik sahaja selesai solat Jumaat. Seruan itu  disaksikan oleh ribuan para jemaah yang turut sama bersolat di masjid berkenaan. Seruan dimulakan oleh Ustaz Ahmad Firdaus selaku pengacara dan pembuka seruan. Sebagai mukadimah, beliau telah menjelaskan bagaimana 41 tahun yang lepas iaitu pada 21 Ogos 1969 seorang Yahudi yang bernama Michael Rohan laknatullah telah menjadi dalang di dalam perancangan jahat Yahudi untuk memusnahkan masjid ke-3 mulianya di sisi Islam itu iaitu dengan cubaan membakarnya.
Beliau seterusnya mengajak para jemaah yang hadir untuk mendengar seruan tersebut buat seketika. Kebanyakkan para jemaah telah menunjukkan sokongan mereka dengan mendengar seruan yang dibacakan sehingga selesai. Seruan kali ini telah disampaikan oleh Ustaz Abu Imtiyaz yang merupakan salah seorang dari syabab Hizbut Tahrir Malaysia. Di dalam seruannya, Abu Imtiyaz  telah menjelaskan kepada para jemaah bahawa bulan Ramadhan Al-Mubarak ini adalah bulan di mana turunnya al-Quran yang menjadi petunjuk kepada seluruh manusia. Bulan yang di dalamnya terdapat suatu malam yang lebih baik daripada seribu bulan iaitu malam lailatul qadar. Ramadhan bukan hanya sekadar bulan untuk beribadah semata-mata sehingga kita asyik bertadarrus al Quran, menjaga puasa dan solat sunnat tetapi pada masa yang sama lupa tentang kewajiban menerapkan hukum-hukum Islam seperti qishosh dan jihad di dalam kehidupan bermasyarakat dan negara.

Ini adalah kerana tuntutan wajib berpuasa itu adalah sama seperti kewajiban untuk melaksanakan qishosh dan jihad. Oleh itu tidak selayaknya umat Islam membeza-bezakan perintah Allah SWT. Umat Islam tidak seharusnya mengambil sebahagian dan meninggalkan sebahagian ajaran Islam yang lain, iaitu dengan hanya mengambil hukum-hakam tentang ibadat tetapi meninggalkan hukum-hakam yang lain seperti hukum pemerintahan, penghukuman dan lain-lainnya. Inilah sebenarnya yang menjadi punca dan penyebab kepada kehinaan yang dihadapi oleh umat Islam saat ini. Justeru, Abu Imtiyaz mengajak kaum muslimin sekalian untuk turut sama berjuang menegakkan Khilafah demi mengembalikan semula hukum-hakam tersebut dan mengembalikan kedudukan umat Islam sebagai umat yang terbaik. Seruan diakhiri oleh Abu Imtiyaz dengan kata-kata: “ Ramadhan Al-Mubarak disambut, Seruan Syariah dan Khilafah disahut ”. Seruan kemudiannya diakhiri dengan bacaan doa oleh Ustaz Umar Hussein. Semoga seruan Ramadhan yang dilakukan oleh HTM ini akan memberikan kesedaran kepada umat Islam yang hadir khasnya dan kepada seluruh umat Islam umumnya bahawa penyelesaian yang paling tuntas dan ampuh untuk umat Islam disaat ini adalah Khilafah. Selamat menyambut Ramadhan al-Mubarak.

masjid-negara-01

masjid-negara-02

masjid-negara-03

masjid-negara-04

masjid-negara-05

masjid-negara-06

Seruan Di Masjid Negara, KL