SIS Haram atau Halal?

DAP SOKONG SIS 


DAP memandang serius terhadap usul yang diluluskan oleh muktamar PAS semalam untuk mendesak kerajaan supaya mengharamkan pertubuhan Sisters in Islam (SIS). Usul yang dibawa PAS Shah Alam dan diterima tanpa bahas itu, mendesak kerajaan mengharamkan SIS jika benar siasatan mendapati NGO itu mengancam akidah umat Islam.
“Sebagai rakan Pakatan Rakyat, PAS sepatutnya berpegang kepada prinsip demokrasi, kebebasan bersuara dan kebebasan berpersatuan yang kita perjuangkan bersama,” kata Setiausaha Organisasi DAP, Teresa Kok yang juga ahli parlimen Seputeh.

Dalam satu kenyataan, Teresa berkata sikap mahu mengharamkan sesuatu adalah sifat Umno dan BN yang patut ditolak kerana ia bertentangan dengan hak asasi manusia serta melanggar hak-hak kebebasan sejagat.

“SIS bebas bersuara dan jika mana-mana pihak tidak bersetuju dengan pendiriannya, maka perlu dibahas secara sopan dan terbuka.

“Jika mana-mana pihak mahu mengharamkan SIS atau organisasi yang berbeza dengannya, ia adalah sifat kuku besi yang tidak harus menjadi budaya kita,” katanya
Oleh itu, Teresa berharap PAS dapat berpegang teguh dengan janji dan amanah Pakatan Rakyat untuk memastikan hak dan kebebasan rakyat pelbagai pandangan di negara ini dijamin dan dilindungi.

Semua pihak, tambahnya, menghormati Islam sebagai agama rasmi di negeri ini.
“Pada masa yang sama, Islam sendiri bersifat terbuka dengan menerima perbezaan pendapat yang boleh dibincang, dihujah atau dicari jalan penyelesaian melalui rundingan dan dialog.

“Selama ini, kita semua berjuang untuk menghapuskan kezaliman dan ketidakadilan Umno dan BN.

“Kita tidak harus meniru sikap mereka yang tidak dapat menerima pandangan orang lain dan hanya tahu menggunakan kuasa untuk menutup mulut orang yang berbeza pendapat,” tambahnya.

 

Malaysiakini: 8/9/2009

 

Kenyataan Teresa Kok secara terang-terangan itu sudah cukup menggambarkan pendiriannya yang sebenar, umpama sudah terang lagi bersuluh. Walaupun ia mungkin sekadar kenyataan peribadinya tetapi sebagai setiausaha organisasi Parti Tindakan Demokratik Malaysia atau Demokratic Action Party(DAP), ia sudah cukup membuktikan wujudnya pertentangan prinsip di antara DAP dan PAS. Teresa dengan lantang mengatakan SIS tidak salah dan mendakwa PAS tidak mengikut prinsip Demokrasi yang diamalkan. Ini menunjukkan DAP begitu konsisten berpegang dengan idea-idea kufur  dan kini sedang memuntahkan larva kufur yang busuk serta hanyir daripada kotak pemikiran mereka dan PAS sudah mula terhidu bau hanyir tersebut. Itulah harga yang harus dibayar oleh PAS kerana berpakat dengan sebuah Parti kufur yang jelas komited memperjuangkan agenda kufur mereka. Apa juga alasan yang diberikan, tujuan pakatan DAP dan PAS hanyalah semata-mata ingin meraih undi majoriti, tidak lebih dari itu kerana agenda perjuangan DAP bukanlah untuk Islam. Yakinlah, usaha untuk menegakkan Islam dan untuk dimenangkan ke atas agama-agama lain tidak akan tercapai jika prinsip Islam digadaikan.