Golongan Muda Sokong ‘Saatnya Khilafah Memimpin Dunia’

 
 
altBANDAR BARU BANGI 27 Mac – Khilafah Centre kali ini tidak henti-henti bergema dengan laungan Takbir di sepanjang Munaqashah (Diskusi) anjuran Hizbut Tahrir Malaysia (HTM) yang membawa tema ‘Saatnya Khilafah Memimpin Dunia’. Sebahagian besar hadhirin terdiri dari golongan muda yang penuh bersemangat yang datang daripada beberapa universti dan kolej di sekitar Kuala Lumpur dan Selangor.

Lebih menarik, buat julung kalinya Munaqashah kali ini dihadiri oleh pelajar non-Muslim yang berminat untuk mengetahui lebih lanjut tentang Islam dari Hizbut Tahrir dan seterusnya ingin mengetahui perjuangan Hizbut Tahrir di dalam menegakkan Khilafah. Di akhir Munaqashah, pelajar tersebut yang datang dengan sekumpulan rakan-rakannya begitu teruja berbincang dengan Ustaz Abdul Hakim, selaku salah seorang ahli panel yang juga merupakan presiden HTM. Pelajar non-Muslim terbabit menyatakan kesudiannya untuk mempelajari dan mengkaji Islam dengan lebih mendalam dan tertarik dengan hujah dan ajakan Ust Hakim untuk beliau memeluk Islam. Kita mendoakan agar Allah SWT membuka pintu hatinya kepada hidayah untuk masuk ke agama Allah ini, Insya Allah.

Ustaz Umar Hussein yang juga Timbalan Presiden HTM telah bertindak selaku ahli panel pertama yang menerangkan sebab-sebab secara fakta dan nas, bahawa sudah saatnya kini Khilafah memimpin dunia kerana semua sistem lain ternyata telah gagal secara total untuk mensejahterakan umat Islam khususnya dan dunia amnya. Ust Hakim yang bertindak sebagai ahli panel kedua juga menerangkan secara realiti dan nas bahawa Khilafah sudah semakin hampir. Presiden HTM itu menjelaskan satu per satu hadis yang menjadi bisyarah (khabar gembira) yang disebut oleh Rasulullah SAW bahawa Khilafah akan pasti kembali untuk memimpin dunia dan sekarang masanya sudah hampir tiba.

Persembahan yang penuh bersemangat dari kedua-dua ahli panel menyebabkan dewan di Khilafah Centre terus gamat dengan laungan Takbir dari para peserta yang begitu teruja dengan fakta dan nas yang diberikan yang menandakan bahawa Khilafah sudah semakin hampir.

Abdul Hakim menutup ucapannya dengan mengajak semua peserta agar bersama-sama dengan Hizbut Tahrir untuk menggalas tugas mulia ini dan jangan hanya berdiam diri kerana ia akan menjerumuskan seseorang Muslim itu ke lembah dosa.

 
Munaqashah merupakan aktiviti bulanan yang diadakan oleh HTM di Khilafah Centre yang setakat ini sering dipenuhi dengan umat Islam yang prihatin.
alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt