Gula-gula “Subsidi”

Subsidi petrol kini 45 sen seliter

KUALA LUMPUR 12 Mac – Kerajaan terpaksa menanggung subsidi 45 sen bagi satu liter petrol berikutan minyak mentah di pasaran antarabangsa kini didagangkan pada harga AS$82 (RM271) setong.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, jumlah itu melebihi 15 sen subsidi yang sepatutnya ditanggung oleh kerajaan iaitu 30 sen bagi satu liter petrol.

‘‘Mengikut formula yang digunakan, kerajaan sepatutnya hanya menanggung subsidi petrol sebanyak 30 sen dan bakinya iaitu 15 sen perlu ditanggung oleh pengguna.
‘‘Bagaimanapun perkara subsidi ini belum diputuskan oleh Majlis Tindakan Ekonomi Negara (MTEN) yang bermesyuarat setiap minggu,’’ katanya.

Beliau berkata demikian selepas menyaksikan majlis menandatangani Memorandum Persefahaman Pelaksanaan Kad Pelbagai Guna Koperasi (Kad Koop) di antara Bank Rakyat dengan Angkatan Koperasi Kebangsaan Malaysia Berhad (Angkasa) di sini hari ini.

Ismail Sabri memberitahu, kementerian memerlukan maklum balas orang ramai sama ada subsidi petrol perlu dinaikkan atau tidak kerana jumlahnya terlalu tinggi pada masa ini.

‘‘Orang ramai perlu membuat pertimbangan kerana jumlah subsidi sekarang adalah terlalu tinggi dan ia menghakis keupayaan kerajaan untuk melaksanakan pelbagai projek pembangunan lain,’’ katanya.

Sumber : Utusan 13/03/10

Ulasan:

‘Pandai’ betul kerajaan menyusun kata dalam hal ini seolah-olah ia sedang berkorban demi rakyat. 30 sen subsidi kerajaan tanggung, 15 sen pengguna tanggung..apakah kerajaan sekular ini tak sedar bahawa rakyat telah mengetahui pembohongan mereka selama ini? Apakah kerajaan ‘lupa’ lebih dari 70 % pendapatan negara yang dikatakan duit kerajaan, dikutip dari (cukai) rakyat?? Apakah 30 sen subsidi itu benar-benar ditanggung oleh kerajaan?

Jika kerajaan ini cerdik sedikit dari kerajaan-kerajaan kapitalis dunia yang ada sekarang, nyata masalah subsidi ini tidak timbul! Rujuk sahaja kepada syariah Islam. Minyak (dan sumber galian yang jumlahnya banyak) adalah milik rakyat dan ini bererti juga milik rakyat. Ini bererti tidak timbul soal penswastaan, subsidi inisiatif, harga pasaran dunia, ikatan jaminan harga dan segala bentuk hambatan yang sebenarnya alat untuk merompak harta rakyat!

Pelik bin ajaib, dalam keadaan ini rakyat masih kabur kepada masalah sebenar – bahawa permasalahan ini merupakan natijah dari sistem yang rosak lagi merosakkan ini. Sampai bila agaknya rakyat dan pengguna akan sedar dari terus ditipu, dizalimi dan ditindas oleh ejen-ejen hegemoni kuffar Barat ini? Apakah mereka masih tidak meyakini Islam sebagai problem solver bagi seluruh permasalahan mereka? Apakah rakyat masih selesa berdiam diri membiarkan kerajaan taghut ini menghisap darah mereka dan darah generasi mendatang?  Sampai bila mereka akan terus membiarkan diri dikurung tempurung  kolonialisme kuffar Barat? Sampai bila mereka akan terus membiarkan hidup mereka tertindas tanpa pembelaan? Sampai bila umat ini akan terus membiarkan diri mereka terus terkebelakang?