Kenyataan Media: Kenaikan Harga Minyak – Rakyat Dizalimi Lagi!

Kenaikan Harga Minyak – Rakyat Dizalimi Lagi!
 
Pada 2 Oktober lepas, kerajaan Malaysia telah menaikkan harga minyak secara mengejut. Petrol RON95 dan Diesel dinaikkan sebanyak 20 sen dari harga sebelumnya RM2.10 dan RM2.00 kepada RM2.30 dan RM2.20 masing-masing. Seperti biasa, alasan yang tidak masuk akal diberikan oleh kerajaan bagi mewajarkan tindakan mereka ini. “Kita mahu mengurangkan ketirisan dan penyeludupan oleh golongan tidak bertanggungjawab. Bukan niat kita untuk membebankan rakyat, sebaliknya mengukuhkan kewangan negara supaya akhirnya pada tahun 2020 kita berjaya mengurangkan defisit negara ke tahap sifar, jelas Datuk Seri Hasan Malek, Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan.
Apa pun alasan yang diberikan, sesungguhnya kenaikan ini tidak boleh diterima. Dari segi fakta, kenaikan ini hakikatnya membebankan rakyat apatah lagi kesan berantai kepada kenaikan ini adalah kenaikan harga barangan lain di pasaran khususnya barangan keperluan harian yang akan meningkatkan lagi beban. Dari segi hukum syarak, tindakan ini jelas bertentangan dengan Islam dan haram hukumnya. Sesungguhnya minyak adalah termasuk dalam kategori al-mulkiyyah al-ammah (kepemilikan umum) atau dengan kata lain merupakan milik rakyat. Bukan sekadar kenaikan harga minyak, malah sebarang penetapan harga, walaupun rendah tetapi bernatijah memberi keuntungan kepada mana-mana individu, syarikat mahupun kerajaan, merupakan sebuah kezaliman dan haram di sisi Islam. Setiap keuntungan dari hasil minyak wajib diberikan semula kepada rakyat secara sama rata dan bukannya untuk dikaut oleh syarikat minyak mahupun kerajaan. Rakyat merupakan pemilik kepada setiap sumber alam yang ada dalam negara. Tugas negara hanyalah mengelolanya sahaja dan wajib mengembalikan setiap sen keuntungannya kepada warganegara selaku pemiliknya, baik Muslim mahupun non-Muslim.

Hizbut Tahrir dengan ini mengingatkan seluruh umat Islam bahawa kenaikan harga minyak ini bukanIah soal kenaikan semata-mata, tetapi merupakan kesan dan akibat daripada penerapan sistem Kapitalis yang melahirkan pemimpin yang tamak tanpa mempedulikan halal dan haram. Kenaikan harga minyak hanyalah salah satu bentuk kerakusan yang ditunjukkan oleh kerajaan yang menerapkan sistem Kapitalis. Selagi sistem kufur ini mendominasi pemerintahan negara, maka selagi itulah rakyat akan terus menanggung derita dan sengsara dengan kezaliman demi kezaliman yang terhasil darinya. Lebih buruk, rakyat memprotes terhadap kezaliman ini, pemerintah tanpa sedikit pun rasa malu memberi justifikasi bahawa apa yang mereka lakukan ialah untuk kebaikan. Benarlah firman Allah SWT,

وَإِذَا قِيلَ لَهُمْ لاَ تُفْسِدُواْ فِى الأَرْضِ قَالُواْ إِنَّمَا نَحْنُ مُصْلِحُونَ
“Dan bila dikatakan kepada mereka: Janganlah kamu membuat kerosakan di muka bumi, mereka menjawab: Sesungguhnya kami adalah orang-orang yang mengadakan perbaikan” [Al-Baqarah (2):11].

Hizbut Tahrir dengan ini mengingatkan pemerintah yang menzalimi rakyat akan doa Rasulullah (saw) terhadap mereka, « اللَّهُمَّ مَن ْوَلِيَ مِنْ أَمْرِأُمَّتِي شَيْئًا فَشَقَّ عَلَيْهِمْ فَاشْقُقْ عَلَيْهِ وَمَنْ وَلِيَ مِن أَمْرِأُمَّتِي شَيْئًا فَرَفَقَ بِهِم ْفَارْفُقْ بِهِ » “Ya Allah! Barangsiapa yang mengatur suatu urusan umatku, lalu ia memberatkan/menyusahkan mereka, maka beratkan/susahkan dia. Dan barangsiapa yang mengatur suatu urusan umatku, lalu ia memperlakukan mereka dengan baik, maka perlakukanlah dia dengan baik” [HR Ahmad dan Muslim].

Hizbut Tahrir dengan ini mengingatkan semua Muslim bahawa satu-satunya jalan keluar kepada segala permasalahan yang ditimbulkan oleh sistem Kapitalis ini ialah dengan mencampakkan sistem kufur ini dan kembali kepada sistem Islam sepenuhnya di bawah bingkai negara Khilafah yang akan menerapkan Kitabullah dan Sunnah RasulNya.

Abdul Hakim Othman
Ketua Maktab I’lamiy Hizbut Tahrir
Malaysia