Keselamatan Perairan Sabah Tergadai

altAS labur RM146 juta pastikan keselamatan perairan Sabah

SUBANG 1 Okt. – Amerika Syarikat (AS) telah melabur sebanyak RM146 juta bagi memastikan keselamatan di perairan Sabah sejak beberapa tahun lalu.  Duta Besar AS ke Malaysia, James R. Keith berkata, komitmen itu membuktikan negara kuasa besar berkenaan bersungguh-sungguh dalam mempromosi keamanan di peringkat global.  “AS telah melatih 1,400 pegawai dan anggota tentera Malaysia sejak 10 tahun lalu dan melabur sebanyak AS$42 juta (RM146 juta) bagi keselamatan perairan di Sabah,” ujarnya.  Beliau berkata demikian pada sidang akhbar bagi memperkenalkan pasukan aerobatik Thunderbirds dari angkatan udara AS sempena Pameran Udara Subang 2009 di Pangkalan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) di sini hari ini.  

Hadir sama Panglima Operasi Udara TUDM, Leftenan Jeneral Datuk Seri Bashir Abu Bakar dan ketua pasukan Thunderbirds, Mejar Anthony Mulhare.   Menurut kenyataan Angkatan Tentera Malaysia (ATM), AS kini sedang membekalkan beberapa buah radar Inisiatif 1206 secara percuma untuk dipasang secara berperingkat bermula di Bukit Tinagat, Tawau sejak tahun lalu.  Selain radar itu, AS juga membekalkan beberapa bot tempur serta aktif menjalankan latihan ketenteraan dengan ATM dari semasa ke semasa.  Kepada satu soalan, Keith menegaskan, kehadiran pasukan tentera AS dalam pelbagai operasi, latihan dan pertunjukan di seluruh dunia adalah bagi mempromosikan ‘nilai-nilai Amerika’ yang cintakan keamanan.  “Ia bukannya untuk menunjukkan kami kuasa dunia atau bersifat unilateral dalam tindak-tanduk kami seperti yang anda katakan,” jelasnya.  Kata beliau, penglibatan ketenteraan AS dalam sebarang aktiviti di sini adalah bagi memastikan kegiatan ekonomi terus berjalan lancar tanpa ancaman pengganas dan lanun. Selain itu jelasnya, kehadiran armada-armada negara itu juga membuktikan keakraban hubungan dua hala dengan negara-negara yang dilawati.  Dalam pada itu Bashir memberitahu, Pertunjukan Udara Subang 2009 pada Sabtu ini mengambil masa kira-kira empat jam bermula pukul 9 pagi.  “Pertunjukan udara secara percuma ini melibatkan lapan pesawat F-16C Thunderbirds dan tiga pesawat tempur paling moden yang berada dalam inventori TUDM iaitu SU-30MKM Sukhoi,” katanya.  Tambahnya, dua pesawat Thunderbirds turut melakukan penerbangan di sekeliling menara berkembar Petronas di ibu negara dari Subang bagi tujuan latihan dan menghiburkan orang ramai.   Bashir turut mengesahkan kehadiran pesawat pengebom B-52 milik AS pada Pameran Udara dan Maritim Antarabangsa Langkawi (LIMA) 2009 pada Disember ini.

Sumber: Utusan Malaysia 01/10/09

Alangkah Hinanya Apabila Keselamatan Umat Islam Digadai Kepada Musuhnya Sendiri.

Apakah kita sebagai umat Islam percaya dengan kata-kata serta janji-janji manis kufar AS yang merupakan musuh no. 1 umat Islam? Apakah kamu wahai umat Islam masih tetap yakin dengan mainan sihir AS yang mengatakan bahawa kehadiran pasukan tentera AS dalam pelbagai operasi, latihan dan pertunjukan di seluruh dunia adalah bagi mempromosikan ‘nilai-nilai Amerika’ yang cintakan keamanan??

Wahai umat Islam! AS adalah negara Kapitalisme. Ketahuilah bahawa mana-mana negara ataupun individu yang mengadopisi cara hidup ideologi Kapitalisme dalam segala tindakan dan perbuatan mahupun polisinya pada hakikatnya bersandar hanya kepada manfaat semata-mata. Dalam erti kata lain, mereka tidak akan melakukan perbuatan tersebut jika tidak ada manfaat yang akan mereka perolehi. Ukuran manfaat inilah yang sudah pasti menjadi asas AS dalam setiap tindakan mereka ke atas umat Islam.

Wahai umat Islam! Jika kamu masih percaya dan yakin kepada janji-janji manis AS itu maka kamu adalah umat Islam yang telah berpaling dari peringatan Allah SWT. Secara jelas dan nyata, dunia saat ini dapat melihat dan menyaksikan segala bentuk kejahatan yang dilakukan oleh AS laknatullah kepada Islam dan umat Islam.

Wahai para pemimpin sekular umat Islam yang ada hari ini! Apakah mata kamu buta dari melihat kejahatan yang dilakukan oleh AS? Apakah telinga kamu pekak, tidak mendengar tangisan dan jeritan wanita dan kanak-kanak umat Islam di Iraq dan Afghanistan? Apakah hati-hati kamu sudah menjadi keras seperti batu malahan mungkin lebih keras dari batu itu sendiri sehinggakan kamu langsung tidak merasa tersentuh dengan kekejaman dan kebiadaban yang dilakukan oleh AS selama ini terhadap umat Islam?

Wahai umat Islam! Fakta di atas telah secara jelas memperlihatkan kepada kita betapa hipokritnya para pemimpin sekular yang ada pada hari ini. Mereka telah menggadai dan menyerahkan keselamatan umat Islam kepada musush-musuh Islam. Apakah ini dikatakan sebagai tindakan yang bijak atau sebenarnya tindakan membunuh diri umat Islam? Alangkah hinanya tindakan para pemimpin sekular hari ini!