Najib Bukan Khalifah Yang Sebenar

Najib Imam Khalifah Agung PSSGM

PM terharu, anggap anugerah Silat Seni Gayong suatu penghormatan besar

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Najib Razak semalam menerima penganugerahan Sandang Mahkota Agung Seri Bintang Pelangi Imam Khalifah Agung Pertubuhan Silat Seni Gayong Malaysia (PSSGM) Kebangsaan.

Sandang kebesaran itu tergolong dalam susunan Sandang Kehormat di mana ia hanya dianugerahkan kepada Raja-Raja Melayu, pemimpin tertinggi negara atau negeri bagi melambangkan ketaatan murid dan ahli Silat Seni Gayong kepada kepemimpinan mahu pun kedau-latan negara.  Perdana Menteri berkata, beliau berasa amat terharu dan menyifatkannya sebagai satu penghormatan sangat besar kepada dirinya.

“Jika saya dengan izin Allah dapat menjejak langkah Allahyarham ayahanda saya (Tun Abdul Razak Hussein) sebagai Perdana Menteri Malaysia, maka hari ini saya menjejak langkahnya untuk dinobatkan sebagai Imam Khalifah Agung PSSGM Kebangsaan.  “Ini adalah suatu amanah penting yang saya pikul. Mudah-mudahan saya dapat menyumbang kepada kejayaan PSSGM pada masa akan datang. Saya ingin melihat Gayong Malaysia terus maju dan berjaya,” katanya berucap merasmikan Majlis Perdana Gayong PSSGM dan Sambutan Hari Raya bersama Perdana Menteri serta penganugerahan sandang kebesaran itu di Padang Majlis Perbandaran Ampang Jaya di sini, semalam.

Turut hadir Menteri Besar Negeri Sembilan yang juga Penaung Agung PSSGM Kebangsaan, Datuk Seri Mohamad Hasan dan Yang Dipertua PSSGM, Datuk Adiwijaya Abdullah.

Dalam pada itu, Najib berkata, kehadirannya ke majlis berkenaan adalah sebagai pengiktirafan kerajaan terhadap PSSGM yang sudah banyak berjasa dalam usaha bersama membangunkan negara ini.

“Melihat anak-anak muda di hadapan saya yang berbaju hitam di atas padang ini, seolah-olah saya berhadapan dengan sebuah angkatan anak Melayu yang bersedia menghadapi apa juga rintangan yang mungkin mencabar kedaulatan negara kita.

“Saya menganggap Silat Seni Gayong sebagai satu daripada angkatan penting dalam struktur pertahanan negara. Jika Angkatan Tentera Malaysia dan Polis Diraja Malaysia menjadi barisan pertama dan Askar Wataniah barisan kedua, maka ahli Gayong bolehlah dianggap sebagai barisan ketiga yang sanggup menyumbang bukan saja kudrat dan tenaga, hatta nyawa sekali pun sekiranya negara kita diserang musuh durjana. “Semangat seperti inilah yang saya anggap sebagai satu nilai amat baik dan positif yang dapat kita pupuk melalui pembabitan dalam PSSGM. Semangat seperti ini bukan bertujuan untuk kita mengancam sesiapa atau melakukan provokasi terhadap mana-mana pihak. Nilai seperti ini adalah penting untuk kita membina dan memupuk kekuatan dalaman, khususnya kepada bangsa Melayu,” katanya.

Beliau berkata, kekuatan dalaman menuntut pengamal silat itu menghayati serta mengamalkan nilai sejati yang sinonim dengan warisan pusaka PSSGM.

Sumber: Berita Harian 03/10/10

Apabila Istilah Khalifah Itu Di ”downgrade” kan

Khalifah adalah suatu gelaran/istilah yang digeruni oleh musuh-musuh Islam suatu masa dulu. Kalimah ini menjadi mimpi ngeri bagi Bush, Blair dan para pemimpin kuffar barat yang lainnya. Tetapi kini musuh-musuh Islam boleh bergembira kerana ada sebahagian umat Islam yang terkeliru dalam memahami makna Khalifah mengikut pemahaman istilah yang syar’i. Jika dahulu Rasulullah SAW dan para sahabat yang bersama dengan baginda memahami bahawa gelaran Khalifah itu hanya digunapakai oleh pemimpin tertinggi umat Islam yang bertanggungjawab dalam mengurus seluruh urusan umat Islam melalui penerapan Islam, kini nampaknya gelaran itu telah di”downgrade”kan kepada suatu istilah yang hanya terkait dengan institusi persilatan. Keadaan ini sudah tentu menggembirakan musuh-musuh Islam kerana dalam memahami istilah Islampun, umat Islam boleh terkeliru, apatah lagi dalam memahami Islam itu sendiri.

Rasulullah SAW dalam hadisnya telah menyebutkan melalui lisannya, mengenai istilah Khalifah ini dan mengaitkannya dengan bai’ah dan kepemimpinan seluruh umat Islam. Dari hadis riwayat Abu Hurairah ra: Dari Rasulullah SAW beliau bersabda: “Dahulu Bani Israil itu dipimpin oleh para nabi. Setiap kali seorang nabi mati, maka akan digantikan dengan nabi lain. Dan sesungguhnya tidak ada seorang nabi pun setelahku dan akan muncul para khalifah yang banyak. Mereka bertanya: Lalu apakah yang engkau perintahkan kepada kami? Nabi SAW menjawab: Setialah dengan baiah khalifah  yang pertama dan seterusnya serta berikanlah kepada mereka hak mereka, sesungguhnya Allah akan menuntut tanggung jawab mereka terhadap kepemimpinan mereka”. 

Khalifah adalah individu yang mewakili umat dalam urusan kekuasaan dan penerapan hukum-hukum syara’. Demikianlah yang diterangkan dan diperjelaskan oleh Syaikh Taqiyuddin an-Nabhani – dalam kitabnya Nizhamul Hukmi fi Al-Islam. Beginilah nasib dan keadaan umat manusia yang tidak peka dengan Islam. Istilah Imam Khalifah Agung yang dianugerahkan kepada Najib itu adalah bagaikan angan-angan Mat Jenin yang akan hanya menjauhkan umat Islam dari focus perjuangan yang sebenarnya.