Kemunculan wabak Coronavirus dan siapa di belakangnya

[Berikut ialah sebahagian daripada terjemahan Soal Jawab daripada Amir Hizbut Tahrir, Syeikh Atha’ Abu Ar-Rasytah berhubung isu Covid-19]

1- Awal tersebarnya Coronavirus (Covid-19) adalah dari China. Penelitian secara ilmiah dan secara perubatan mengatakan bahawa virus ini berpindah daripada haiwan kepada manusia. Ini kerana di China sudah menjadi kebiasaan mereka memakan semua jenis haiwan termasuklah yang kotor dan jijik, kerana keberadaan mereka sebagai orang kafir pagan yang tidak membezakan antara yang buruk dan yang baik. Seperti yang kami sebutkan di awal, laporan media menunjukkan bahawa kota Wuhan, China di wilayah Hubei merupakan pusat perdagangan daging-daging (daripada haiwan-haiwan) yang kotor ini, dan dari situ menjadi pusat penularan wabak ini.

Dengan cara itulah wabak Coronavirus merebak di China yang kemudian menular ke Iran melalui orang-orang China yang bekerja di Chinese Railways Corporation di sana, yang sedang membina jalan kereta api baru melewati kota Qom. Iran dianggap sebagai pusat penularan wabak tersebut di Timur Tengah. Demikian juga Itali yang membuka sejumlah sektor pelaburan untuk China, daripada infrastruktur hinggalah pengangkutan. Laporan menunjukkan yang Lombardy dan Tuscany menjadi dua wilayah pelaburan China yang paling besar di Itali. Wilayah Lombardy menyaksikan kes pertama Coronavirus pada 21 Februari lalu, dan merupakan wilayah yang paling teruk dijangkiti.

2- Amerika menyerang China kerana kegagalannya memerangi wabak dan kerana menutupinya sejak ia mula tercetus. Jurucakap Kementerian Luar Negeri China, Zhao Li Jian membalas hal itu dengan marah dan menciap di Twitter-nya pada 13/3/2020 dengan mengatakan, “Pasukan Amerika-lah yang mungkin telah membawa Coronavirus ke kota Wuhan, China”…(Ash-Sharq Al-Awsat, 13/3/2020). Presiden Amerika, Trump mengulangi serangannya terhadap China dengan mengatakan, “Dunia membayar harga yang sangat mahal dengan apa yang telah dilakukan oleh China (merujuk kepada kelambatan China dalam memberikan maklumat mengenai Coronavirus yang baru” (Euro News, 19/3/2020). Trump menyifatkan Coronavirus sebagai virus China ketika menciap pada 16/3/2020, “Amerika Syarikat akan memberi sokongan padu kepada sektor seperti penerbangan dan lain-lain, yang secara khusus terjejas akibat virus China itu.” China membalas melalui jurucakap Kementerian Luar Negerinya pada 17/3/2020 dengan mengatakan, “Komen ini merosak imej China. Kami sangat marah dan menolaknya dengan keras” (Russia Today, 18/3/2020).

Ketika China mulai menyebarkan tuduhan yang disebutkan pada awal (di atas) bahawa Amerika-lah yang berada di sebalik penyebaran virus ini, Washington telah memanggil duta besar Beijing pada 13/3/2020, dan pegawai Jabatan Negara Amerika berkata, “China berusaha menangkis kritikan kerana peranannya dalam ‘memulakan pandemik global dan tidak memberitahu dunia.’ Menyebarkan teori konspirasi adalah berbahaya dan tidak masuk akal.” Pegawai tersebut berkata, “Kami ingin kerajaan mengambil maklum bahawa kami tidak akan bertolak ansur dalam hal ini demi kepentingan rakyat China dan dunia”. Agensi berita Xinhua mengesahkan “bahawa langkah-langkah yang dilakukan oleh Beijing, termasuk mengenakan kuarantin tegas ke atas dua juta penduduk telah memberikan dunia ‘masa yang berharga’ untuk mempersiapkan diri, yang mana hal ini diakui oleh masyarakat antarabangsa” (Russia Today, 15/3/2020).

3- Begitulah perang mulut antara Amerika dan China disebabkan oleh penularan Covid-19 (SARS-Cov2),  dan masing-masing saling menuduh antara satu sama lain sebagai faktor langsung penularan wabak ini. Meskipun kedua sistem yang dilaksanakan di China dan Amerika tidak dapat dipisahkan daripada menjadi sebab di sebalik penularannya, namun setelah dilakukan penelitian, nampaknya tidak ada bukti yang kukuh bahawa Amerika atau China adalah pihak yang menyebarkan atau menghasilkan virus ini yang kemudian menularkannya ke negara-negara lain. Hal ini kerana dua sebab:

Pertama: Kedua-dua negara itu (Amerika dan China) sedang tenggelam hingga ke paras telinga mereka disebabkan wabak ini!

Di China, di samping apa yang telah kami sebutkan sebelumnya, statistik terkini kes Coronavirus telah mencecah 81,272 dengan 3,273 kematian, sebagaimana diumumkan oleh Jawatankuasa Kesihatan Kebangsaan (Youm, 23/3/2020). Seandainya China adalah pihak di sebalik penyebaran wabak ini, maka setidaknya ia sudah pasti berusaha menyelamatkan dirinya sendiri.

Adapun Amerika, menurut statistik mereka yang dijangkiti oleh Coronavirus berdasarkan CNN Health, jumlah yang meninggal telah meningkat kepada 704 orang. Manakala jumlah keseluruhan kes yang disahkan ialah sebanyak 52,976 orang (CNN Arabic, 25/3/2020). Amerika Syarikat berada di tangga ketiga dari segi jumlah jangkitan, setelah China dan Itali. Di bawah langkah-langkah yang terkini, sepertiga warga Amerika berada di bawah perintah untuk tinggal di rumah di tujuh bahagian negara tersebut. Louisiana dan Ohio mengumumkan lanjutan perintah berkurung pada hari Ahad lepas, mengikuti jejak New York, California, Illinois, Connecticut dan New Jersey (Al-Jazeera, 23/3/2020). Sebagaimana China, sekiranya Amerika adalah pihak di sebalik penyebaran wabak ini, maka ia sudah pasti sekurang-kurangnya berusaha untuk menyelamatkan dirinya sendiri.

Kedua: Tidak benar untuk mengatakan bahawa dua negara tersebut yang menghasilkan Covid-19. Ini kerana tidak ada bukti bahawa virus tersebut dihasilkan di makmal. Majalah Nature Medicine menyebut, “Dengan membandingkan data penjujukan genom yang tersedia untuk baka Coronavirus (coronavirus strains) yang diketahui, kami dapat mengesahkan dengan kuat bahawa Coronavirus ini berasal daripada proses semulajadi.” Majalah tersebut juga menyebut, “Pandangan ini disokong oleh data dari tulang belakang virus dan struktur molekulnya secara keseluruhan, dan siapa sahaja yang ingin menghasilkan virus ini secara makmal, hal ini akan tampak pada tulang belakang virus” (https://www.npr.org). Hal yang sama berlaku pada negara lain seperti Rusia, Eropah, Iran dan negeri kaum Muslimin lainnya, yang tampak semuanya terjangkit daripada salah satu negara iaitu samada China atau Amerika dari sudut penularan virus tersebut.

Oleh yang demikian, tidak ada (punca kemunculan) lain kecuali seperti yang telah difirmankan oleh Allah (swt):

﴿ظَهَرَ الْفَسَادُ فِي الْبَرِّ وَالْبَحْرِ بِمَا كَسَبَتْ أَيْدِي النَّاسِ لِيُذِيقَهُمْ بَعْضَ الَّذِي عَمِلُوا لَعَلَّهُمْ يَرْجِعُونَ﴾

“Telah zahir kerosakan di daratan dan lautan disebabkan oleh perbuatan tangan-tangan manusia, supaya Allah merasakan kepada mereka sebahagian daripada (akibat) perbuatan mereka, agar mereka kembali (ke jalan yang benar)” [Ar-Rum (30):41].

Kita semua sedar kerosakan yang telah dilakukan oleh para kapitalis dan golongan yang seperti mereka di dunia ini, yang hanya menghargai kepentingan dan ketamakan mereka sahaja. Pemerintah Amerika, China, Rusia, Eropah dan seumpamanya, merupakan penyebab kepada penderitaan dunia dan penderitaan rakyat mereka sendiri. Kejahatan-kejahatan mereka terhadap umat manusia sungguh terlalu banyak. Merekalah yang mengebom manusia yang tak berdosa dengan bom atom, uranium, bom napalm, dan mereka secara brutal menjadikan suku-suku Afrika sebagai hamba serta menjadikan mereka sebagai lapangan untuk ujian biologi dan kimia mereka. Perang penghapusan terhadap penduduk asal Amerika (Red Indian) merupakan tanda aib di dahi Amerika. Begitu juga dengan jenayah China terhadap Muslim Uighur yang telah diketahui oleh seluruh penjuru dunia. Kejahatan Rusia dan Serbia terhadap kaum Muslimin di Asia Tengah, Balkan dan Syam masih terus berlangsung. Manakala jenayah British di India terhadap kaum Muslimin dan non-Muslim masih terus memberi kesan sampai sekarang. Segala jenayah ini mengesahkan bahawa para penguasa yang mengawal bangsa-bangsa di dunia, merekalah yang menjadi penyebab kepada penderitaan umat manusia. Maka benarlah sebagaimana firman Allah yang Maha Perkasa:

﴿فَأَصَابَهُمْ سَيِّئَاتُ مَا كَسَبُوا وَالَّذِينَ ظَلَمُوا مِنْ هَؤُلَاءِ سَيُصِيبُهُمْ سَيِّئَاتُ مَا كَسَبُوا وَمَا هُمْ بِمُعْجِزِينَ﴾

“Maka mereka ditimpa oleh akibat buruk dari apa yang mereka usahakan. Dan orang-orang yang zalim di antara mereka akan ditimpa akibat buruk dari usahanya dan mereka tidak dapat melepaskan diri” [Az-Zumar (39):51].

 

2 Sya’ban 1441 H
26 Mac 2020 M

[Soaljawab asal yang penuh sila klik https://www.facebook.com/HT.AtaabuAlrashtah/photos/a.1705088409737176/2593156944263647/?type=3&theater]