Muslimah Hizbut Tahrir Malaysia (MHTM) Serah Memorandum Kepada Kementerian Pelajaran Malaysia

memo-mhtm-01PUTRAJAYA 12 Januari – Delegasi dari Muslimah Hizbut Tahrir Malaysia (MHTM) hari ini telah menyerahkan memorandum kepada Menteri Pelajaran Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin, yang berupa komen dan usulan dari perspektif Islam terhadap pelaksanaan silibus Pendidikan Kesihatan Reproduktif dan Sosial (PKRS) yang diperkenalkan di peringkat sekolah rendah dan juga menengah.
Delegasi MHTM yang diketuai oleh Fatihah Zulkifli, berkata penyerahan memorandum ini adalah sebagai usaha daripada MHTM bagi menuntut perubahan terhadap silibus PKRS yang diperkenalkan oleh Kementerian Pelajaran yang dilihat tersasar dari ajaran Islam.

Memorandum tersebut diterima oleh wakil Menteri Pelajaran, Tuan Haji Ismail Bin Mohammed yang juga merupakan Setiausaha Menteri Pelajaran Malaysia, di perkarangan Kementerian Pelajaran di sini hari ini.

“MHTM memandang serius terhadap gejala sosial di kalangan remaja yang semakin berleluasa terutama yang melibatkan kes-kes pembuangan bayi. Tindakan pihak kementerian yang melaksanakan silibus PKRS sebagai usaha untuk membendung gejala sosial bukan sahaja tidak tepat malah terbukti gagal membendung gejala negatif di kalangan remaja khasnya dan masyarakat secara umumnya”, jelas Fatihah.
“Penyelesaian terbaik terhadap krisis kurikulum pendidikan di sekolah pada hari ini hendaklah dilakukan berdasarkan tuntutan akidah dan syariat Islam. Islam adalah agama yang lengkap dan sempurna, termasuklah di dalam masalah pendidikan. Justeru, segala permasalahan yang berlaku di dunia hari ini hanya akan dapat diselesaikan dengan penyelesaian secara Islam,” jelasnya lagi.

Memorandum itu turut disertakan dengan sesalinan Huraian Sukatan Pelajaran Pendidikan Islam (Edisi Cadangan Penambahbaikan) yang lengkap dengan asas pendidikan yang berteraskan akidah Islam.

“MHTM menggesa agar pihak kementerian mengkaji dan menerima pakai usulan yang diserahkan demi kebaikan generasi sekarang dan juga yang akan datang” ujar Fatihah semasa penyerahan tersebut.

Katanya lagi, “pendidikan Kesihatan Reproduktif dan Sosial (PKRS) telah diperkenalkan di peringkat sekolah-sekolah di Malaysia sejak tahun 1989 lagi. Sejak itu, pindaan demi pindaan telah dilakukan dalam rangka memastikan sistem pendidikan di Malaysia adalah yang terbaik untuk diterapkan, namun hakikatnya ia ibarat tampal sulam ke atas sistem sekular yang sedia ada, yang hanya merupakan tindakan sesaat, tetapi bukanlah penyelesaian yang tepat.”

Sementara itu, Tuan Haji Ismail, setelah melihat sepintas lalu menyifatkan cadangan silibus ini bagus untuk penambahbaikan dan berjanji akan menyemak serta memanjangkan kepada Menteri Pelajaran yang juga Timbalan Perdana Menteri Malaysia.

Hizbut Tahrir adalah sebuah parti politik Islam yang berjuang untuk mengembalikan kehidupan Islam secara kaffah dengan jalan menegakkan kembali Daulah Khilafah dan ia bergerak di lebih 40 buah negara di seluruh dunia.
 

 
memo-mhtm-01

memo-mhtm-02

memo-mhtm-03