Obor Khurafat Olimpik

Larian Obor Olimpik meriah

KUALA LUMPUR – Larian Obor Temasya Olimpik Beijing berlangsung meriah di sekitar bandar raya Kuala Lumpur tanpa sebarang kekecohan dan disambut dalam suasana harmoni oleh rakyat Malaysia di sini semalam.

Larian sejauh 18 kilometer itu dimulakan tepat pada pukul 2.20 petang di Dataran Merdeka sebelum berakhir pada pukul 6.00 petang di Kuala Lumpur City Centre (KLCC) dengan menyaksikan 80 orang pelari terlibat.

Presiden Majlis Olimpik Malaysia (MOM), Tan Sri Tunku Imran Tuanku Jaafar menjadi pelari pertama yang memulakan acara larian tersebut sebelum diserahkan secara bergilir kepada orang kenamaan dan ahli sukan yang mengambil bahagian.

Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakop berkata, acara yang penuh bersejarah ini berjalan lancar tanpa ada sebarang kekecohan seperti di beberapa buah negara sebelum ini.

‘‘Saya amat berpuas hati dengan kerjasama yang diberikan oleh pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dalam melicinkan acara yang dinantikan oleh rakyat Malaysia ini,’’ katanya kepada Utusan Malaysia sebaik sahaja upacara tersebut dilepaskan semalam.

Jelasnya, rakyat Malaysia menyokong penuh Larian Obor Sukan Olimpik Beijing ini yang kali kedua diadakan di sini dan berharap atlet yang layak ke temasya tersebut menyajikan persembahan yang cemerlang.

Larian Obor tersebut melalui beberapa jalan utama di Kuala Lumpur, antaranya Jalan Duta, Jalan Syed Putra, Jalan P. Ramlee dan Jalan Sultan Ismail.

Sementara itu, Setiausaha Kehormat Majlis Olimpik Malaysia (MOM), Datuk Sieh Kok Chi berkata, kerjasama yang erat antara kedua-dua negara banyak membantu menjayakan acara ini.

‘‘Saya berpuas hati dengan Larian Obor Sukan Olimpik 2008 ini semuanya berjalan lancar malah ia tamat lebih awal dari yang dijangkakan walaupun ketika menghampiri penamat, hujan mula lebat,’’ katanya.

Jelas Kok Chi, beliau berasa bangga dengan kerjasama yang diberikan oleh semua rakyat Malaysia dan ia berlangsung dalam keadaan yang harmoni.

‘‘Sukan adalah satu acara yang bebas dan ia tidak perlu dicampur adukkan dengan isu politik,’’ kata Kok Chi.

Larian itu juga melalui beberapa kawasan bersejarah di Malaysia antaranya, Muzium Negara, Masjid Negara, Stadium Merdeka dan juga bangunan kedua tertinggi di Malaysia Menara Kuala Lumpur.

Dalam pada itu Presiden MOM, Tan Sri Imran Tuanku Jaafar dalam ucapannya berkata, acara ini begitu simbolik dan memberikan makna yang mendalam bukan sahaja kepada rakyat China tetapi rakyat negara kita.

‘‘Ia amat bermakna buat generasi muda dan saya berbangga negara kita terpilih untuk menganjurkan larian ini,’’ katanya.

Pembawa obor ke-79, Duta China ke Malaysia, Cheng Yong Hou tiba di lokasi penamat di KLCC pada pukul 5.45 petang sebelum diserahkan kepada Sultan Perak, Sultan Azlan Shah selaku individu terakhir memegang obor tersebut dan dinyalakan di dalam kawah khas sebagai tanda penamat larian tersebut.

Antara mereka yang terlibat dalam larian tersebut ialah Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia, Datuk Tony Fernandes, Datuk Bandar Kuala Lumpur, Datuk Ab. Hakim Borhan; Ketua Pengarah Majlis Sukan Malaysia, Datuk Zolkples Embong dan Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan.

Manakala di kalangan ahli sukan pula mereka yang terlibat ialah pemenang pingat perak Sukan Olimpik Atlanta, Cheah Soon Kit dan Yap Kim Hock, penerjun muda, Bryan Nickson Lomas, atlet jalan kaki Yuan Yu Fang dan legenda bola sepak negara Datuk Soh Chin Aun.

Obor Olimpik itu akan ke Jakarta, Indonesi hari ini sebelum meneruskan pengembaraan ke Canberra, Australia 24 April ini.

Sumber: Utusan Malaysia 22/04/08

Ulasan:

Bila ada sahaja perayaan agama seperti Maulidur Rasul atau Sambutan Maal Hijrah, khutbah-khutbah Jumaat kendalian kerajaan dan ceramah-ceramah agama tajaan kerajaan akan sibuk membincangkan sama ada perkara tersebut termasuk bidaah atau tidak. Dan penjelasan biasanya akan diberi dengan bersungguh-sungguh bahawa hal tersebut tidak termasuk dalam bidaah. Namun dalam kes ini – ‘Larian Obor Olimpik’, ceramah agama dan khutbah kerajaan semacam terbungkam mulut mereka untuk membincangkannya, apatah lagi untuk menghukumnya sama ada bidaah atau tidak dan sama ada bertentangan dengan Islam atau tidak. Tidak langsung kedengaran mufti bersuara dalam hal ini, tidak juga jabatan-jabatan agama mahupun khatib-khatib kerajaan.

Jadi sebelum kita melihat larian obor ini sesuai atau tidak dengan syariah Islam maka marilah kita mengkaji realiti terlebih dahulu dan sejarah larian obor ini. Kemudian dari sini barulah kita bertolak kepada hukum syarak berkenaan dengan masalah ini.

Api Olimpik, Obor Olimpik, dan Cahaya Olimpik semuanya merupakan nama-nama bagi satu lambang promosi Sukan Olimpik. Asal-usulnya terletak di Yunani Kuno di mana sebuah api dibiarkan bernyala sepanjang sambutan sukan Olimpik Kuno, serta memperingati kecurian api ini dari dewa Zeus oleh Prometheus. Api ini diperkenalkan semula pada Sukan Olimpik 1928 di Amsterdam, dan semenjak itu menjadi sebati dengan Sukan Olimpik. Larian obor dari Greece ke tapak sukan moden itu tiada dalam temasya Olimpik kuno, sebaliknya diperkenalkan oleh Carl Diem, dengan sokongan Joseph Goebbels, di Olimpik Berlin 1936 yang diselubungi kontroversi sebagai cara memupuk fahaman Nazi. [The New York Times 14.08.2004]

Bagi masyarakat Yunani kuno, api membawa erti kerohanian. Api suci ini dikisahkan pernah dicuri dari dewa-dewi oleh Prometheus. Maka, api boleh dijumpai di kebanyakan tempat suci di Olympia, Yunani. Sebuah api yang membara secara berpanjangan di atas masbah Hestia di Olympia, Greece. Ketika berlangsungnya temasya Olimpik yang memberi penghormatan kepada Zeus, api tambahan di kuilnya dan juga kuil ratunya Hera. Api Olimpik moden dinyalakan di tapak di mana pernah didirikan kuil Hera. [www.wikipedia.org]

Setelah kita melihat dengan jelas bahawa larian obor dan nyalaan obor ini ternyata berasal dari akidah khurafat masyarakat Rom dan juga merupakan hadharah (peradaban) kufur, sedangkan Rasulullah melarang umat Islam mengikuti jejak langkah dan apa yang dilakukan oleh orang kafir, maka apakah patut bagi umat Islam merayakan khurafat dan tahyul Olimpik ini? “Dari Ibn Umar Radiyallahu anhu berkata, bersabda Rasulullah Shalallahu alaihi wassalam,

“Barangsiapa yang menyerupai satu satu kaum, maka ia telah menjadi golongan mereka”. [HR Ahmad, Abu Daud dan Tabrani].

Apakah negara dan pemerintah Malaysia berbangga dengan menjalankan aktiviti yang dilakukan oleh Penyembah api dan Pemuja Api ini? Tidakkah mereka merasa bahawa aktiviti ini sama macam puak Majusi yang menyembah dan mendewa-dewakan api? Adakah pemerintah perlu berbangga kerana tidak ada kekacuan dalam majlis yang berasal dari Majlis Keagamaan bangsa Rom ini? Apa pun alasan yang diberikan, sesiapa sahaja yang terlibat dengan aktiviti khurafat ini pastinya akan ditanya oleh Allah swt di akhirat kelak tentang apa yang mereka lakukan. Tidak adakah Mufti yang ingin memberi fatwa menolak kepercayaan dan amalan Jahiliyyah ini?