Hanya Allah SWT Sahajalah Yang Mempunyai Nama-Nama Yang Paling Baik

Gelaran Sultan Johor yang baru

JOHOR BAHRU 25 Jan. – Gelaran rasmi bagi Sultan Johor yang baru ialah Duli Yang Maha Mulia Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar.  Setiausaha Jumaah Majlis Diraja Johor, Datuk Abdul Rahim Ramli berkata, gelaran itu merujuk kepada Sultan dan Yang Dipertuan bagi negeri dan jajahan takluk Johor Darul Ta’zim.  Beliau berkata, bagi pasangan baginda, gelaran rasmi ialah Yang Maha Mulia Raja Zarith Sofiah binti Almarhum Sultan Idris Shah.   “Perbezaan di sini ialah tiada gelaran Sultanah sehingga diperkenankan kelak,” katanya pada sidang akhbar di Istana Besar di sini hari ini.  Abdul Rahim berkata, gelaran rasmi bagi Raja Muda Johor yang diperkenankan adalah Yang Amat Mulia Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim.

Sumber: Utusan Malaysia 26/01/10

Hanya Allah SWT Sahajalah Yang Mempunyai Nama-Nama Yang Paling Baik

“Dialah Allah yang tiada Tuhan selain Dia, Yang Mengetahui yang ghaib dan yang nyata, Dialah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. Dialah Allah yang tiada Tuhan selain Dia, Raja, Yang Maha Suci. Yang Maha Sejahtera, Yang Mengurniakan Keamanan, Yang Maha Memelihara, Yang Maha Perkasa, Yang Maha Kuasa, Yang Memiliki Segala Keagungan, Maha Suci Allah dari apa yang mereka persekutukan.    Dialah Allah Yang Menciptakan, Yang Mengadakan, Yang Membentuk Rupa, Yang Mempunyai Nama-Nama Yang Paling Baik. Bertasbih kepada-Nya apa yang ada di langit dan di bumi. Dan Dialah Yang Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana. [TMQ  al-Hasyr (59) : 22-24].

Ketahuilah bahwa kemuliaan seseorang manusia itu hanyalah diukur kepada nilai ketakwaannya kepada Allah SWT semata-mata. Firman Allah SWT:

“Wahai manusia, sesungguhnya Kami menciptakan kamu dari seorang lelaki dan seorang perempuan dan menjadikan kamu berbangsa-bangsa dan bersuku-suku supaya kamu saling kenal-mengenal. Sesungguhnya orang yang paling mulia di antara kamu di sisi Allah ialah orang yang paling bertaqwa di antara kamu. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Mengenal”.  [TMQ Al Hujurat (49) : 13].

Wahai manusia! Sedar dan ketahuilah bahawasanya kita ini semuanya adalah para hambaNya dan Allah SWT adalah Tuhan yang menciptakan manusia, alam dan kehidupan ini. Maka sembahlah Allah SWT dengan penuh keikhlasan kepadanya. Firman Allah SWT “Wahai manusia, sembahlah Tuhanmu yang telah menciptakanmu dan orang-orang yang sebelummu, agar kamu bertakwa.

“Dialah yang menjadikan bumi sebagai hamparan bagimu dan langit sebagai atap, dan Dia menurunkan air (hujan) dari langit, lalu Dia menghasilkan dengan hujan itu segala buah-buahan sebagai rezeki untukmu; karena itu janganlah kamu mengadakan sekutu-sekutu bagi Allah, pada hal kamu mengetahui”. [TMQ  al-Baqarah (2) : 21-22].

“Wahai manusia ketahuilah “Dialah Allah, tidak ada Tuhan melainkan Dia, Dia mempunyai al asmaa ul husna (nama-nama yang baik)”. [TMQ Thaha (20) : 8].

Siapalah kita disisiNya?