Pulih nama UMNO : Najib

Sumber : Berita Harian: 20/03/09

Siapa Yang Sakit…???

Umno perlu dipulihkan. Itulah harapan yang diharapkan oleh bakal Presiden Umno yang baru, Najib Razak. Persoalannya kini ialah:
 
1. Siapakah yang sakit?
2. Bolehkah penyakit itu dipulihkan?
3. Apakah ubat yang perlu digunakan?
4. Pusat pemulihan mana yang menjadi pilihan?

Inilah antara persoalan-persoalan yang perlu dipertimbangkan dan yang semestinya dijawab oleh mereka yang ingin memulihkan UMNO.

Mungkin inilah sebahagian dari jawapan yang dapat dilontarkan kepada pakar-pakar yang ingin memulihkan UMNO.

1.    Ya, UMNO perlu dipulihkan.Yang sakit itu sebenarnya adalah UMNO dan ahli UMNO itu sendiri. Antara penyakitnya adalah ashobiyyah dan sekularisme – “Dan sesiapa yang berpaling ingkar dari ingatan dan petunjukKu, maka sesungguhnya adalah baginya kehidupan yang sempit, dan Kami akan himpunkan dia pada hari kiamat dalam keadaan buta” [TMQ 20:124]

2.    Penyakit ini boleh dipulihkan jika puncanya diubati – dengan membuang virus sekularisme dan ashobiyyah yang menjadi asas kepada qiyadah fikriyyah UMNO itu sendiri -“Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri” [TMQ 13:11].

3.    Hanya Islamlah satu-satunya ubat yang boleh menyembuhkan dan memulihkan penyakit ini – “Dan Kami turunkan dengan beransur-ansur dari Al-Quran ayat-ayat suci yang menjadi ubat penawar dan rahmat bagi orang-orang yang beriman kepadanya; dan (sebaliknya) Al-Quran tidak menambahkan orang-orang yang zalim (disebabkan keingkaran mereka) melainkan kerugian jua”[TMQ 17:83]

4.    Untuk itu UMNO perlu masuk ke dalam Islam agar ia benar-benar dapat dipulihkan -“Wahai orang-orang yang beriman! Masuklah kamu ke dalam ugama Islam (dengan mematuhi) segala hukum-hukumnya; dan janganlah kamu menurut jejak langkah Syaitan; sesungguhnya Syaitan itu musuh bagi kamu yang terang nyata” [TMQ 2:208].